Autor Wątek: przez Pradziada na Pernstejn i z powrotem w kierunku Nysy :-)  (Przeczytany 549 razy)

Offline Mężczyzna Kosiek

• Miasto: opolskie
  • Na forum od: 24.07.2010
Cześć :)

Tak sobie dziś wieczorem wymyśliłem, że w weekend 11 - 14 lipca wybiorę się na zamek Pernstejn, gdyż nie dotarłem tam podczas wizyty w Czechach dwa lata temu. Planuję dojechać pociągiem do Prudnika w czwartek (powinienem tam być o 14), a następnie wjechać na Pradziada i stamtąd skierować się wprost na Pernstejn. Pierwszy nocleg chciałbym mieć już po zjeździe z Pradziada - mam nadzieję, że się uda.
Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu trasy: co po drodze warto zobaczyć, czego unikać, etc. Każda informacja będzie cenna ;)
Jako że w niedzielę mam być w Opolu, w drodze powrotnej planuję dojechać rowerem do Nysy, a stamtąd do Opola pociągiem. Trasę wytyczałem jak google podpowiedziało, modyfikując odcinek z Bystrzycy Kłodzkiej do Nysy, aby ominąć ruchliwą "krajówkę". I tu również pytanie: czy w drodze powrotnej do Polski nie omijam fajnych miejsc?

Tutaj prowizoryczna trasa przejazdu

Niestety na stronie zamku napisali, że
"Ve dnech 10.7.-20.7. bude hrad pro veřejnost uzavřen z důvodu pronájmu pro natáčení filmu. Správa hradu se omlouvá všem návštěvníkům", to znaczy lipa ze zwiedzania, ale i tak mam zamiar tam dojechać :) No chyba, że wynajdziecie mi inne atrakcje na trasie, przy których Pernstejn niegodnym będzie :P

Acha... Interesuje mnie bardziej przyroda, niż twory ludzkiej ręki.
Wyjazd dojdzie do skutku, jeżeli pogoda będzie sprzyjać, a w niedzielę nie wyskoczy mi żadna rodzinna uroczystość ;)

Bardzo proszę o każdą sugestię i poradę ;)

"Odniosłem zarazem wrażenie, że gdy los złączy nas nierozerwalnie na wiele lat z rzeczą, rzecz ta przestaje być przedmiotem martwym i wydaje się nam, że żyje myśli i odczuwa."

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum