Autor Wątek: Gdzie zamieścić video-relację z wyprawy?  (Przeczytany 600 razy)

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
Witam, udało mi się zakończyć proces montażu filmu z wyprawy na Korsykę i chętnie podzieliłbym się rezultatem. Niestety nie mam żadnego doświadczenia w publikowaniu tego typu materiałów, w związku z czym chętnie skorzystam z Waszych podpowiedzi.

Z tego co zauważyłem, większość relacji wstawianych jest na Youtube albo Vimeo (nie mam konta ani na jednym, ani na drugim). Czy obydwa serwisy są darmowe? Są jakieś zauważalne plusy i minusy tychże? Są jakieś alternatywy?

Nie wiem też, w jakiej jakości wyeksportować film z programu do edycji (iMovie). Dostępne są opcje: 480x272, 640x360, 960x540, 1280x720 i 1920x1080.  Film trwa ok. 13 minut i w wariancie 1280 zajmuje 976 MB.

Z góry dziękuję za wskazówki. Jeżeli podobny wątek już był dyskutowany, proszę o przekierowanie.
« Ostatnia zmiana: 7 Lip 2013, 23:41 kudłaty »

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Nie wiem też, w jakiej jakości wyeksportować film z programu do edycji (iMovie). Dostępne są opcje: 480x272, 640x360, 960x540, 1920x1080.  Film trwa ok. 13 minut i w wariancie 960 zajmuje około 1GB.
Youtube i tak konwertuje film na serwerze. Wyeksportuj najlepszą jakość, przy której jesteś w stanie poczekać na wgranie na serwer. Nie mniej 1GB dla 13 minutowego filmiku to gruba przesada. Przy full HD tyle nie powinno tyle miejsca zabierać. Czy w tym programie są jakieś opcje wyboru kodowania?

My home is where my bike is.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
A w jakiej jakości nagrywałeś? W full hd? Jeśli tak to najlepiej w takiej eksportuj.

Różnica jest taka, że jak będziesz chciał gdzieś ten filmik zamieścić (embedować), to w Vimeo nie można go będzie odtworzyć w HD jeśli masz darmowe konto. Trzeba będzie wejść na stronę Vimeo. Z Youtube nie ma takich problemów.

Offline Mężczyzna TrzecieKolo

• For Fun Rider
  • Na forum od: 03.07.2013
    • For Fun - Blog rowerowy
Vimeo to lepsza jakość i brak problemów z muzyką. Jeśli użyjesz komercyjnej muzyki, to YouTube może usunąć Ci dźwięk z klipu.

Ale Vimeo w wersji bezpłatnej ma limit 500mb filmu, YouTube nie ma żadnych limitów i jest całkowicie bezpłatny.

Film z programu wyeksportuj w takiej jakości w jakiej nagrywałeś. Tak ogólnie to czym więcej plik będzie ważył tym mniejsza strata w jakości.

Offline kudłaty

Dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie, 1GB przy 13 minutach to prawie rozbój w biały dzień. Dla porównania film wyeksportowany w rozdzielczości "o numer mniejszej" (960x540) zajmuje już tylko 340 MB.

Spróbuję wrzucić duży plik na YT a mniejszy (ze względu na ograniczenie do 500 MB) na Vimeo i zobaczę jaki będzie rezultat.

Niestety nie odnalazłem żadnych informacji dotyczących sposobu kodowania. Wiem tylko, że plik o rozdzielczości 1280x720 ma rozszerzenie *.mov, a o rozdzielczości 960x540 *.m4v.

• blog podróżniczy
http://support.apple.com/kb/ht3130
Musisz użyć kodeka mpeg-4 (konkretniej to nazywa się H264), motion jpeg to prehistoria.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Youtube generalnie jest wygodniejszy, ale jak już pisano mogą być problemy z muzyką. Moje doświadczenia są takie: jeśli w filmie jest jeden lub więcej kawałków z jednej wytwórni i ma ona podpisaną odpowiednią umowę z youtubem, to Twój film może zostać i będą na nim wyświetlane reklamy - wytwórnia będzie na Twoim filmie zarabiać. Jeśli jest kilka kawałków z różnych wytwórni, lub takiej która nie ma umowy, to film przepada. Są różne tricki z audio, którymi można oszukać rozpoznawanie muzyki, ale to zabawa w kotka i myszkę, kiedyś mogą film usunąć.

Na vimeo wrzucając jakąkolwiek cudzą muzykę bez zgody łamie się regulamin, ale vimeo nie ma algorytmów do automatycznego jej wykrywania i pewnie długo mieć nie będzie. Film będzie wisieć, aż ktoś nie wyśle skargi.

motion jpeg to prehistoria
Dzięki motion jpeg, mogłem zmontować swój film w prehistorycznym (ale dobrym i darmowym) programie, na moim prehistorycznym komputerze w bardzo dobrej jakości. Po przekonwertowaniu do MPEG-4 faktycznie rozmiar się zmniejszył, ale i jakość jest dużo gorsza. Jeśli się da, to najlepiej zawsze zostawiać materiał w oryginalnym formacie.

• blog podróżniczy
Po przekonwertowaniu do MPEG-4 faktycznie rozmiar się zmniejszył, ale i jakość jest dużo gorsza.
Kodek to program parametryczny, motion jpeg też ma wybór stopnia kompresji (jak w zwykłym jpegu i działa tam na tej samej zasadzie). Wychodzę z założenia, że czas przekodowania jest o wiele krótszy niż czas uploadu (u mnie wgranie 1GB można by liczyć w dniach)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Kodek to program parametryczny
Sherlock normalnie  ;D

Offline kudłaty

Odchodząc od tematu Kodeków i programów parametrycznych zapraszam do obejrzenia efektu finalnego montażu filmiku z naszej 4-tygodniowej wyprawy po Korsyce.

http://youtu.be/ZzAocM-OSL0

Jeszcze raz dziękuję za wskazówki!

• blog podróżniczy
Sherlock normalnie  ;D
wiem, że ty to wiesz, ale to nie ty zakładałeś temat i zadałeś pytanie :P Motion jpeg jest używany właściwie tylko dlatego, że aparaty cyfrowe, które implementują jpega wymagają bardzo niewielkiej przeróbki firmware, aby nagrywać w tym formacie, innego racjonalnego powodu, żeby używać tego formatu nie ma, a już zwłaszcza do wgrywania na youtube, gdzie i tak będzie film rekodowany na H264.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum