Autor Wątek: Bałkany VII-VIII 2013  (Przeczytany 2046 razy)

Opis: Słowacja-Węgry-BiH-Czarnogóra-Serbia

Offline #:-) gps

• Miasto: Kielce
  • Na forum od: 07.09.2006
Bałkany VII-VIII 2013
« 8 Lip 2013, 00:43 »
Planuję wyjazd na Bałkany. Byłem już w tamtych rejonach kilkakrotnie, ale nie mam dość.

TRASA:
PL-Słowacja-Węgry-BiH-Czarnogóra-Serbia-Rumunia-Węgry-Słowacja-PL
Główne punkty to Zatoka Kotorska (Czarnogóra) oraz Kanion Uvac (Serbia), jeśli starczy czasu to także zahaczenie o Góry Retezat (Rumunia). Nie planuję wspinaczki a jedynie jazdę na rowerze.
Oto przybliżona trasa:
http://goo.gl/maps/7f8Fx
Przebieg wychodzi ok. 3000 km, ale przy podparciu się pociągami (SK/HU) wyjdzie ok. 2000-2200 km.
Oczywiście zakładam możliwość modyfikacji, np. nie jestem pewien, czy z Kotoru jechać do Podgoricy, bo może lepiej było by do Niksića. W Durmitorze już byłem, nie wykluczam jednak ponownego przejazdu tamtędy.
Rozważam też podgonienie pociągiem przez Słowację i Węgry (tam i z powrotem), aby więcej czasu było na np. Rumunię (w której też już byłem kilkakrotnie, ale są jeszcze miejsca, które chętnie odwiedzę).

TERMIN:
Wyjazd: 12/13 lipca 2013 (pt/sob).
Powrót: za ok. 20-30 dni, czyli w pierwszej połowie sierpnia 2013

ORGANIZACYJNE:
Dystanse dzienne: ok. 100 km
Wyżywienie: posiłki główne głównie z palnika, ale nie wykluczam niedrogich barów; pozostałe posiłki na zasadzie kanapek itp.
Noclegi: przeważająco w namiocie na dziko, czasami dopuszczam pod dachem w celu oprania się oraz ładowania akumulatorów do aparatu/telefonu (choć da się to robić i w inny sposób, korzystając z pomp/strumyków [pranie] i życzliwości ludzi [ładowanie akku])
Cel: nacieszyć się jazdą, nafotografować [robię dużo zdjęć], naspotykać z ludzmi, pomęczyć, złapać tlen w płuca, zaznać przygody [bez ekspozycji na zbędne ryzyko]
Deszcz: jeśli mocny - przeczekać, jeśli słaby lub nie da się inaczej - jechać
Bagaż: zamierzam się spakować w sakwy tylne i wór na bagażniku

TOWARZYSTWO:
Mile widziane 1-2-3 osoby. Niemarudne i wesołe, z pewnym zapasem wyrozumiałości dla współtowarzyszy jazdy [czyli mnie i ew. innych]. Zacięte do jazdy, choć nie muszą być z linii Armstronga [nakoksowanego lub nie].
Zdaję sobie sprawę, że czasu jest bardzo mało (niestety dopiero niedawno wyklarowała mi się sytuacja z pracą), ale może ktoś już wybrał podobny kierunek i jedzie w zbliżonym terminie i ma chęć połączyć zamiary. Jestem otwarty na zmiany i modyfikacje, ale ogólny kierunek (południe) i czas (do 30 dni) chciałbym zachować.

JA i KONTAKT:
mam 49 lat, anglista/tłumacz
najlepiej przez GG: 1278859
lub maila: gpspgs@go2.pl
mogę też Skype'ować: gpsgpsgps (jednak wyłącznie po uprzednim umówieniu się mailem lub przez GG)

#:-) gps

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum