Autor Wątek: Niecale 4000 i zjechany naped!  (Przeczytany 3392 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Niecale 4000 i zjechany naped!
« 9 Lip 2013, 14:41 »
W moim Revolution padl naped.

Tak jak w temacie - rower ma niecale 4000km przebiegu, a jedna z tylnych zebatek jest totalnie zjechana - nie da sie jezdzic na tym przelozeniu. Czy to nie dziwne? Jak czytalam niektorzy z was na jednym napedzie robia po kilkanascie tysiecy lub wiecej?

Moje pytanie jest nastepujace czy mozna wymienic jedna zebatke czy trzeba wymienic cala kasete? A jezeli cala kasete to czy razem z lancuchem? (trudno mi powiedziec w jakim on jest stanie, ale pewnie tez w nienajlepszym). Jezeli chodzi o zebatki przednie to jeszcze sie im nie przygladalam.

Doradzcie co robic.

Dzieki ;)

Jezeli potrzebujecie zdjec - wrzuce wieczorem.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Niecale 4000 i zjechany naped!
« 9 Lip 2013, 14:57 »
Moje pytanie jest nastepujace czy mozna wymienic jedna zebatke czy trzeba wymienic cala kasete?
Czasem można kupić pojedyncze.

A jezeli cala kasete to czy razem z lancuchem?
Łańcuch wymienić w pierwszej kolejności (ale na porządny). Najlepiej zmierz długość naciągniętego na 10 ogniwach i podaj wynik.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Marta

« 9 Lip 2013, 15:30 »
Czasem można kupić pojedyncze.
Tak ale nie wiem czy ktos bedzie mi chcial to wymienic ? ;)
Łańcuch wymienić w pierwszej kolejnośc
Ale nowy lancuch na statre zebatki 0 to chyba nie bedzie dzialac? A zebatka jest naprawde mocno zuzyta :/
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

« 9 Lip 2013, 15:36 »
Zębatki bywają na pająku i wtedy może być problem ze zmianą. Jeśli wszystkie zębatki są osobno to wymiana jest równie łatwa jak zmiana całości.

Łańcuch prawdopodobnie jest sprawcą (zużył się szybciej i rzeźbi w reszcie napędu). Najlepiej zrób zdjęcie kasety, blatów w korbie i zmierz łańcuch, wtedy będzie dało się coś zaradzić.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Marta

« 9 Lip 2013, 15:51 »
Ok, zdjecia wrzuce wieczorem.

Offline Mężczyzna aaadam

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.07.2013
    • Adama podróże, małe i duże.
« 9 Lip 2013, 16:40 »
Jeździsz cały czas na jednym przełożeniu, że zużyła się tylko jedna zębatka?

Moim zdaniem powinnaś wymienić i łańcuch i kasetę. W 100zł się zmieścisz. Korba będzie OK (na 90%) w końcu zużywa się dłużej bo ma więcej zębów.

Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.

« 9 Lip 2013, 17:15 »
Łańcuch warto kupić nie byle jaki tylko np. Connex Wippermann 60-90 zł (w zależności od sklepu i liczby biegów) lub Campagnolo Record za trochę ponad 100 zł. Skłaniałbym się ku temu pierwszemu.

Offline Kobieta Marta

« 9 Lip 2013, 17:33 »
Tak jezdzilam glownie na jednym przelozeniu - takie najwygodniejsze do jazdy po rownym ;) i wlasnie to jest najbardziej zjechane, natomiast niektore zebatki wygladaja prawie na nieuzywane ;)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 9 Lip 2013, 18:48 »
Marta, zamiast kupować w ciemno łańcuch o jakim pisze worek, napisz jaki masz model korby i kasety oraz łańcucha. Jeśli nie wiesz, poszukaj napisów wszelkich na tych częściach. Ja mam osprzęt grupy alivio, łącznie z łańcuchem (hg51) i po 10tys km nadal wszystko działa. Czasem coś przeskoczy, ale bez tragedii.

Offline Kobieta Marta

« 9 Lip 2013, 19:05 »
Dobra, postaram sie tego doszukac pod warstwa smaru:) Poniewaz u mnie panuje dzis niesamowity upal, po powrocie do domu ide na podworko do ogrodka i bede przy piwku zajmowac sie rowerami :)

Offline Kobieta Marta

« 9 Lip 2013, 23:57 »
Ok, zrobiłam kilka zdjęć, sorki że taki syf, ale jak na złość dziś nasmarowałam łańcuch.
Osprzęt to Shimano HG CS-HG50-9.

Jak widzicie druga zębatka jest mocno zdziargana.

Offline Mężczyzna aaadam

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.07.2013
    • Adama podróże, małe i duże.
« 10 Lip 2013, 02:20 »
Dawno nie widziałem tak zajechanych zębów  :o

Kaseta na bank do wymiany. Również skłaniam się ku wypowiedzi Magdy, że nie inwestowałbym w jakiś super łańcuch, a sprzęt klasy Alivio w zupełności Ci wystarczy.

Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 10 Lip 2013, 06:45 »
Są jeszcze inne łańcuchy, niebo lepsze niż Shimano, choćby seria X "już profi" KMC, która kosztuje tyle, co klasę gorsze Shimano, nie wspominając o connexie. Cena wcale nie zabija...

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 10 Lip 2013, 07:49 »
Magda,możesz wymienić same zębatki,najlepiej trzy i do tego dobry łańcuch.Myślę,że kaseta powinna jeszcze nowy łańcuch przyjąć.Te co podaje Worek jak najbardziej mogą być :)
Przy twoim stylu jazdy,może warto kupić dwa łańcuchy i zmieniać co jakiś czas,to zauwazalnie wydłuży trwałość napędu.Oczywiście jak masz ochotę na takie zabawy.
A w przyszłości może warto pomyśleć o wymianie korby lub zebatek.Tak dobrać ilości zębów aby poszerzyć zakres pracy łańcucha na kasecie.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
« 10 Lip 2013, 08:56 »
Warto też jedzić na większej tarczy z przodu, tak aby na kasecie w użyciu była większa zębatka - zużycie następuje wolniej.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum