Autor Wątek: Niecale 4000 i zjechany naped!  (Przeczytany 3393 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Niecale 4000 i zjechany naped!
« 10 Lip 2013, 09:29 »
O żywotności napędu decyduje łańcuch, reszta po prostu dostosowuje się do niego. Dlatego najważniejszą częścią napędu jest właśnie on. Ktoś nawet twierdził, że odpowiednio często zmieniając łańcuchy, jest w stanie przejechać na jednej kasecie 40 kkm ;)

Jeśli zdecydowałabyś się na dwa łańcuchy kup jakąś sensowną spinkę - na pewno nie Sram :P (potrzebowałem rozpiąć i za nic się nie chciał ruszyć) Connex robi podobno dobre spinki. Jazda na dwa łańcuchy to nie taka znowu katorga - wymiana raz na 1-2 tys. km (na początku można częściej).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 10 Lip 2013, 11:02 »
Ok, dzieki za wszystkie porady:)
Teraz pozostaje kwestia czy ja mam kupic te czesci i zaniesc do serwisu, zeby mi to zlozyli do kupy, czy w zdac sie w pelni na serwis ?
Gdy w Giancie wymienialam naped (calosc) + linki kosztowalalo mnie to ponad £100 ;/ (a to bylo dwa lata temu).
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 10 Lip 2013, 11:12 »
Akurat spinki Srama to się chyba najłatwiej rozpinają. Jak łańcuch brudny, zapiaszczony to jaka by nie była spinka będzie problem z rozpięciem. Da się ale wymaga to trochę pracy.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 10 Lip 2013, 11:19 »
Marto, jeśli nie bardzo znasz się na naprawie rowerów, to chyba nie masz innego wyjścia jak pójść do serwisu i poprosić o wymianę koła wraz z kasetą i łańcuchem. Pewnie nie będzie to najtaniej ale ma zasadniczą zaletę - serwis musi zrobić naprawę tak by wszystko było w porządku. Muszą wymienić części i wyregulować ich działanie. Jeśli coś będzie nie tak, będą musieli to poprawić za darmo :). Moja córka Agata przekombinowała i kupiła tanio koło ale przełożenie kasety, opony, tarczy hamulca, centrowanie i regulację całości musiała zrobić w serwisie. A tam policzyli sobie osobno za wszystkie te czynności ponieważ koło nie było zakupione u nich :icon_confused:. Gdyby od razu zleciła naprawę w tym serwisie pewnie wyszłoby taniej :P.
Poza tym jeśli:
OK policzylam, mam 7 rzędową kasetę.
Teraz już mniej więcej wiem czego szukać

więc tak jak napisał Karol:
Może to nie być kaseta tylko wolnobieg.
i wpędzisz się w dodatkowe kłopoty ::)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Kobieta Marta

« 10 Lip 2013, 11:52 »
Może to nie być kaseta tylko wolnobieg.
i wpędzisz się w dodatkowe kłopoty
To kolo jest od drugiego roweru, ale spoko ;) Tylko ze nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym wolnobiegiem? Chodzi o to ruszanie sie kola?
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 10 Lip 2013, 12:26 »
No widzisz, Marto, nawet tak prosta z pozoru maszyna jak rower też może mieć swoje tajmnice :D. Człowiek nie  musi znać się na wszystkim :). Dlatego mówię żebyś jednak zleciła naprawę w serwisie. Zaoszczędzisz sobie kłopotów.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 10 Lip 2013, 12:43 »
na pewno nie Sram ;)
Mam Srama i nie narzekam. Bardzo sympatyczny łańcuch o trochę większej twardości niż jego Shimanowski poprzednik więc liczę, że się wolniej będzie rozciągał. Kasetę też dałem Srama. Jeszcze coś dodam tej firmy i mój rower będzie miał przeSrame ;)

Dla pocieszenia Marto mój napęd też wytrzymał około 4000 km. Mamy po prostu ciężką nogę do pedałowania ;)
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Kobieta Marta

« 10 Lip 2013, 12:59 »
Musze wybrac sie do serwisu i zorientowac sie co i ile kosztuje i jak oni to robia, na jakich czesciach sie opieraja, bo pewnie w standardzie wkladaja najtansze, no chyba ze czlowiek zazyczy sobie czegos innego, konkretnego, ale w takim razie trzeba miec jako takie rozeznanie ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Lip 2013, 13:05 »
To kolo jest od drugiego roweru, ale spoko ;) Tylko ze nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym wolnobiegiem? Chodzi o to ruszanie sie kola?
Nie, chodzi o to gdzie jest mechanizm który pozwala Ci nie kręcić pedałami, albo kręcić do tyłu mimo że rower jedzie do przodu.
Tu masz opis jak się mają do siebie kaseta i wolnobieg

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 10 Lip 2013, 13:38 »
Musze wybrac sie do serwisu i zorientowac sie co i ile kosztuje i jak oni to robia, na jakich czesciach sie opieraja, bo pewnie w standardzie wkladaja najtansze, no chyba ze czlowiek zazyczy sobie czegos innego, konkretnego, ale w takim razie trzeba miec jako takie rozeznanie

Moim zdaniem najlepiej znaleźć sklep połączony z serwisem. Najpierw odwiedzasz sklep i kupujesz to co cię interesuje a potem każesz to zamontować. Wtedy przeważnie serwis może być gratis bo kupiłaś w ich sklepie lub zapłacisz za usługę znacznie mniej. Ja tak miałem co nie oznacza, że wszędzie mają taka politykę. Plus na pewno jest jeden i to raczej istotny. Będziesz miała większy wybór.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

« 10 Lip 2013, 14:29 »
Akurat spinki Srama to się chyba najłatwiej rozpinają. Jak łańcuch brudny, zapiaszczony to jaka by nie była spinka będzie problem z rozpięciem. Da się ale wymaga to trochę pracy.
Na usprawiedliwienie Srama mogę tyko napisać to, że używałem w konfiguracji spinka 8s + łańcuch Campagnolo Record 9s - była do niego troszkę za szeroka i mogła się przekrzywić :P Kombinerkami da się rozpiąć bez problemu, palcami nie zawsze.

Mam Srama i nie narzekam. Bardzo sympatyczny łańcuch o trochę większej twardości niż jego Shimanowski poprzednik więc liczę, że się wolniej będzie rozciągał. Kasetę też dałem Srama. Jeszcze coś dodam tej firmy i mój rower będzie miał przeSrame ;)
Gratuluję odwagi ;) Waxmund opowiadał jak to w 1000 km zajechał kasetę tego renomowanego producenta. Z Waxmundem co prawda wszystko jest możliwe, ale kolega spoza forum również bardzo szybko zużył napęd - 4000 na pewno nie było - o ile dobrze mi wiadomo też Sram :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna aaadam

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.07.2013
    • Adama podróże, małe i duże.
« 10 Lip 2013, 15:07 »
Ja w 3k zajechałem kasetę (oryginalną w nowo zakupionym rowerze) i dwa łańcuchy, z czego właśnie jeden był marki Sram z firmową spinką.

Najczęściej ludzie jadący rowerem pokonują kilometry, ja pokonuję samego siebie.

Offline Kobieta Marta

« 10 Lip 2013, 15:28 »
No wlasnie ten naped jest oryginalny, od nowosci tego roweru, ale z tego co slysze Shimano nie cieszy sie uznaniem?

PS. Z ta kaseta/wolnobiegiem to mi namaciliscie, niby rozumiem jaka jest roznica (kaseta to te zebatki wwewnatrz, a wolnobieg to te zewnetrzne? tzn wolnobieg jest czescia skaldowa kasety?), czy tego nie wymienia sie razem?

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
« 10 Lip 2013, 15:38 »

Potwierdzam spinki SRAM rozpinają się bardzo łatwo, palcami.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 10 Lip 2013, 16:59 »
PS. Z ta kaseta/wolnobiegiem to mi namaciliscie, niby rozumiem jaka jest roznica (kaseta to te zebatki wwewnatrz, a wolnobieg to te zewnetrzne? tzn wolnobieg jest czescia skaldowa kasety?), czy tego nie wymienia sie razem?
Przeczytałaś opis, czy tylko patrzyłaś na obrazki?

Spróbuję jeszcze raz.
Masz koło rowerowe z piastą. Na tej piaście jest umocowany zespół kół zębatych, które mogą się w jedną stronę (do tyłu) obracać swobodnie w stosunku do koła. Czyli musi być jakiś mechanizm (zapadkowy), który w jedną stronę się kręci, a w drugą nie, prawda?

No i teraz dochodzimy do sedna.

Są dwa rozwiązania, które widać na tym obrazku

• Wolnobieg (po lewej)
Piasta ma tylko gwint, a mechanizm zapadkowy jest w tym zestawie z kołami zębatymi. Całość nakręca się na kasetę.
Taki zestaw kół zębatych razem z mechanizmem zapadkowym to właśnie wolnobieg.
  • Kaseta (to z prawej)
Zestaw kół zębatych (kaseta) nie ma żadnych części ruchomych, wszystko jest połączone ze sobą na sztywno. Za to piasta jest inna niż w poprzednim rozwiązaniu i ma bębenek (ten ciemny element wystający z boku, który jest połączony z resztą piasty przez machanizm zapadkowy. Bębenek może się obracać w jedną stronę względem piasty.
Żeby to działało bębenek ma bruzdy. Kaseta też ma bruzdy pasujące do bębenka i po prostu nakłada się ją na bębenek (nie nakręca) i przymocowuje nakrętką, żeby całość się nie ruszała

Lepiej?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum