Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 22:50
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Napęd, pedały, hamulce
»
Niecale 4000 i zjechany naped!
Strony:
<< Poprzednia
1
2
3
[
4
]
5
6
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Niecale 4000 i zjechany naped! (Przeczytany 3391 razy)
Marta
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
Odp: Niecale 4000 i zjechany naped!
«
25 Lip 2014, 20:37 »
Ok, dziś byłam w dwóch serwisach rowerowych dowiedzieć się ile kosztowałaby naprawa. I czy w ogóle jest sens naprawiać ten rower czy lepiej kupić nowy.
Koszt naprawy - nowe koło, napęd i linki to 200-250F, przy czym w jednym serwisie powiedziano mi, że lepiej kupić nowy a w drugim, że lepiej naprawić stary rower, który w sumie będzie jak nowy;) Nowy rower tak jak pisałam wcześniej to koszt około 400F.
I teraz mam pytanie do Was, a właściwie dwa, czy faktycznie warto ten rower naprawiać i ile taka naprawa kosztowałaby w Polsce?
Koło 26'', kaseta 9-rzędowa, osprzęt Deore, jeżeli potrzebujecie jeszcze jakichś szczegółów, to pytajcie, bo nie wiem jakie informacje byłyby potrzebne
dzięki
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
Janus
Użytkownik forum
Miasto: Goteborg
Na forum od: 20.06.2010
«
25 Lip 2014, 20:54 »
W moim przypadku zdecydowanie opłaca się zabranie roweru do Polski. W Warszawie składałam nowe koło, montowałam nowy bagażnik itp. Inne rozwiązanie to złożenie koła w Polsce (pewnie wyszłoby nieco taniej), wysłanie go do Szkocji i wymiana reszty na miejscu - pewnie wyszłoby nieco taniej.
Marta
«
25 Lip 2014, 20:57 »
Właśnie też rozważam taką opcję- wysłanie samej ramy do PL i tam złożenie koła i napędu, ile to może kosztować??
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
magda
Miasto: Tröjmiasto
Na forum od: 19.12.2011
«
25 Lip 2014, 21:57 »
Kup koło, korbę i łańcuch, do tego ściągacz do korb oraz klucz francuski. Wymiana koła to jak wiadomo banał nad banałami. Wymiana korby - na pewno dasz radę - ja wymieniłam posiłkując się filmikiem na youtube
Jedyny problem u mnie to była regulacja przerzutki (z lenistwa oddałam do serwisu w tym celu). Ale jeśli będziesz mieć te same części (te nowe) to nie powinno być żadnego problemu
Na zachętę poszukaj filmików, obsługa ściągacza do korb nie jest trudna
Marta
«
25 Lip 2014, 23:33 »
Tak, tylko problem polega na tym, że nie wiem jakich części szukać i co miałabym kupić
routen
Miasto: Dolina Złudzeń
Na forum od: 10.02.2014
«
26 Lip 2014, 09:01 »
Ze zdjęć wynoszę,że autorka wątku jeździ dużo na wąskim zakresie przełożeń,dużo hamuje,skoro obręcz ma,,prześwity“ i w sprawach technicznych zdaje się bardziej na kogoś niż na siebie.A rower jeszcze całkiem do rzeczy.
Poleciłbym wypróbować piastę Sram T3,P5-dawny Sachs(trójka niewiele ponad 200 zł.),albo jakiś odpowiednik Sturmey Archer (z podobnymi wyrobami Shimano nie mam najlepszych doświadczeń).
Są to piasty wielobiegowe bardzo trwałe,niezawodne,proste w obsłudze,hamulec wewnętrzny pozwala zaoszczędzić na obręczach a szeroki łańcuch na na kołach łańcuchowych.
No,ale to takie niemodne...:/
magda
Miasto: Tröjmiasto
Na forum od: 19.12.2011
«
26 Lip 2014, 09:07 »
Jeśli korba Deore, to najprościej będzie jeśli kupisz też Deore, do tego łańcuch (masz na nim jakieś oznaczenia, sprawdź jakie) i koło z kasetą taką jak masz teraz - powinny być oznaczenia (pewnie hg 50 lub hg 51). Policz też ilość ząbków najmniejszych i największych koronek i zwróć na to uwagę. W sumie największy problem może być z kołem. Może samo koło dowiedz się ile by kosztowało w serwisie? Albo przejdź na grupę Alivio jeśli z taką kasetą znajdziesz koło. Pytanie do mądrzejszych czy suport wtedy nie będzie do wymiany.
routen, ale Marta nie pisze nic o potrzebie wymiany piasty
routen
Miasto: Dolina Złudzeń
Na forum od: 10.02.2014
«
26 Lip 2014, 09:14 »
Skoro pisała o wymianie całego koła to i o piaście pomyśleć można
Marta
«
26 Lip 2014, 11:58 »
W serwisie mówiąc szczerze nie wiem co mi włożą do tego roweru, ale z tego co widziałam, to króluje Shimano.
Z rozpiski, jaką dostałam z serwisu ceny przedstawiają się następująco:
Łańcuch - 20F
Kaseta - 30F
Korba (przednie zębatki) - 40F
Małe kółka od przerzutki do prowadzenia łańcucha - 10F
Koło - 45F
Linki - 30F
Robocizna - 90F
Wilk
Miasto: Warszawa
Na forum od: 09.07.2006
«
20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
http://wyprawyrowerowe.neostrada.pl
http://wilk.bikestats.pl
Mariusz
Jestem, jaki jestem...
Miasto: Leszno
Na forum od: 18.02.2012
«
26 Lip 2014, 14:48 »
Marta może trochę konkretnych propozycji, może wspólnie coś urodzimy.
Nie wiem jakiej klasy podzespoły masz na myśli, ekonomicznie czy z wypasem
Kaseta plus łańcuch:
http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/kasety/zestawy-kaseta-lancuch/kaseta-shimano-alivio-cs-hg50-9speed-lancuch-hg53-9speed.html
http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/kasety/zestawy-kaseta-lancuch/kaseta-shimano-deore-lx-cs-hg61-9speed-lancuch-cn-hg73-114-ogniw-9speed.html
Pokaż jeszcze zdjęcie korby, bo nie było. Wygląda na Alivio???
Koła, możesz wypełnić formularz i sprawdzić co zaproponują:
http://www.bikestacja.pl/pl/indywidualna-porada/
Kółka przerzutki:
http://www.bikestacja.pl/pl/czesci-rowerowe/przerzutki-tylne/koleczka-przerzutki-shimano-lx-deore-5700-4600-non-series.html
«
Ostatnia zmiana: 26 Lip 2014, 15:03 Mariusz
»
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku... Mesajah
Marta
«
26 Lip 2014, 15:02 »
Wilku - ja się z tobą absolutnie zgadzam i raczej nie zamierzam robić tego sama, bo zwyczajnie się na tym nie znam, mówiąc szczerze nawet nie bardzo wiem jakie części kupić, żeby to wszystko do siebie pasowało. Samodzielnie to mogę wymienić dętkę i ewentualnie hamulce;)
Wilk
Miasto: Warszawa
Na forum od: 09.07.2006
«
20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
http://wyprawyrowerowe.neostrada.pl
http://wilk.bikestats.pl
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
26 Lip 2014, 15:12 »
Marta, jeśli masz napęd 7rzędowy, to w Polsce kasetę kupisz za ~40zł. Niezbyt się opłaca płacić 30F za to samo w anglii... na reszcie rzeczy też duża przebitka będzie.
Można by ew kupić w Polsce z wysyłką do Anglii, i pójść z częściami do serwisu żeby założyli, może nie skasują wtedy dużo.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
Janus
Użytkownik forum
Miasto: Goteborg
Na forum od: 20.06.2010
«
26 Lip 2014, 15:14 »
Cytat: Waxmund w 26 Lip 2014, 15:12
Można by ew kupić w Polsce z wysyłką do Anglii
Marta nie mieszka w Anglii
Drukuj