Autor Wątek: Pompka ręczna  (Przeczytany 72749 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Odp: Pompka ręczna
« 22 Cze 2023, 13:04 »
A dla ludzi zafiksowanych na punkcie ciśnienia jest takie rozwiązanie - pomiar ciśnienia non-stop, z transmisją na Garmina i komórkę włącznie :P
https://www.rowertour.com/p/194196/sks-airspy-zestaw-czujnikow-cisnienia-av

Woooow ;)
Once upon a time marzyłem o takim cudzie.
Kiedyś właśnie miałem taką schizę i co chwila sprawdzałem czy aby nie ma kapcia  :icon_redface:
Teraz jadę dopóki się da.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 22 Cze 2023, 13:05 »
Kluczyk pomoże?
https://allegro.pl/oferta/risk-4w1-klucz-zawor-presta-fv-schrader-av-12748721269
Tak, takie kluczyki pomagają dokręcić zawór, a niektóre pompki z wężykami (jak wspomniany przez Pablo Topeak) mają ów kluczyk w dekielku pompki. Tylko to działa tak, że nawet jak kluczykiem dokręcisz mocno ów zawór to nie ma 100% gwarancji, ze się nie odkręci przy odkręcaniu węzyka, bo nie ma możliwości trzymania zaworka kluczykiem w czasie zdejmowania wężyka, Choć mocno taką szansę wtedy minimalizujemy. Osobiście miałem z tym mocno wkurzające akcje na lotniskach, bo wściec się można jak wyżyłujesz się pompując ręczną pompką do 8 barów szosową oponę, a później przy odkręcaniu wężyka całe powietrze schodzi w 3 sekundy  :lol:. Niemniej to były sytuacje, gdy zaworek dokręcałem jedynie ręką, przy dokręceniu kluczykiem jeszcze nie miałem takiej sytuacji.

Z kolei pompki Lezyne mają w węzyku możliwość spuszczenia ciśnienia z samego węzyka przed odkręcaniem, w założeniu ma to spowodować że zaworek się nie odkręci, choć u mnie to nie działało. Innym rozwiązaniem jest kupno dętek bez wykręcanych zaworów, to rozwiązuje problem w 100%.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Cze 2023, 15:29 »
Przy czym warto jeszcze dodać, że wiele pompek Lezyne (chodzi o te z z wewnętrznie chowanym wężykiem) ma IMO poważną wadę konstrukcyjną. Ta pompka jest tak zbudowana, że przed użyciem wykręcamy wężyk z tylnej części pompki i wkręcamy go z przodu, interesującą nas stroną (albo Presta, albo Schrader). I gwint w pompce pod przykręcenie owego wężyka jest plastikowy, z kolei wężyk ma gwint metalowy i łatwo ów plastikowy gwint w pompce uszkodzić, tak padła mi pompka tej firmy. To się robi najczęściej na trasie, zaraz po operacji zdejmowania i zakładania dętki, co wymaga z reguły włożenia sporej siły i obciąża dłonie. Więc trudniej jest precyzyjnie manewrować tym wężykiem, a plastikowy gwint łapie dużo gorzej niż metalowy, dla mnie fatalny pomysł. Wystarczy zaledwie kilka operacji złego wkręcenia - i można ów plastikowy gwint zajechać, bo ma bardzo marną wytrzymałość.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 24 Cze 2023, 17:15 »
nawet jak kluczykiem dokręcisz mocno ów zawór to nie ma 100% gwarancji, ze się nie odkręci przy odkręcaniu węzyka

Miałem ten problem wielokrotnie. Wkur... na maksa.
Dokręcanie zaworu pomaga, ale w ograniczonym zakresie.

Zgłosiłem problem do dystrybutora. Producent ponoć przeprowadził testy i ... u niego problem się nie ujawnił, a mnie dano do zrozumienia, że nie umiem korzystać z pompki. Ponoć trzeba wkręcać i wykręcać trzymając nakrętkę wężyka nieruchomo (???).

Polski dystrybutor chciał mi nawet wymienić za darmo pompkę, ale tę nową im zwróciłem bo ... odkręcała zawór tak samo.

Innym rozwiązaniem jest kupno dętek bez wykręcanych zaworów, to rozwiązuje problem w 100%.

Ja unikam takich dętek. Zwykle są to jakieś chińszczyzny. Poza tym zdarzało mi się urwanie korpusu zaworu. Na takie sytuacje wożę zapasowy zaworek od starej dętki. W razie potrzeby wymieniam tylko zaworek, bez konieczności wymiany całej dętki. Duże ułatwienie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Cze 2023, 19:22 »
Zgłosiłem problem do dystrybutora. Producent ponoć przeprowadził testy i ... u niego problem się nie ujawnił, a mnie dano do zrozumienia, że nie umiem korzystać z pompki. Ponoć trzeba wkręcać i wykręcać trzymając nakrętkę wężyka nieruchomo (???)..

To już wiadomo, że są pierdoły, zwalanie na użytkownika własnych niedoróbek.

Ja unikam takich dętek. Zwykle są to jakieś chińszczyzny. Poza tym zdarzało mi się urwanie korpusu zaworu. Na takie sytuacje wożę zapasowy zaworek od starej dętki. W razie potrzeby wymieniam tylko zaworek, bez konieczności wymiany całej dętki. Duże ułatwienie.

To już zależy od doświadczeń z dętkami. Ja akurat nie miałem z zaworami nigdy problemów, więc używałem wiele razy takich dętek bez wykręcanych zaworów. Robił takie Decathlon, były w śmiesznie niskich cenach, a działały tak samo dobrze jak te 3-4 razy droższe, teraz już niestety podnieśli ceny.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum