Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
3 Gru 2024, 18:21
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Bagażniki i przyczepki
»
tylny bagażnik poziomo?
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: tylny bagażnik poziomo? (Przeczytany 2085 razy)
barz
Miasto: Beskid Niski/Kraków
Na forum od: 12.06.2013
tylny bagażnik poziomo?
«
14 Lip 2013, 00:49 »
Proszę o prostą odpowiedź na pytanie takie jak w temacie: czy tylni bagażnik najlepiej ustawiać poziomo?
Pytam jako początkujący sakwiarz, zastanawiam się w jakim ustawieniu mój bagażnik będzie najlepiej wytrzymywał nacisk sakw. Bagażnik posiada dość dużą regulacje w tym zakresie, wygląda mniej więcej tak samo jak na zdjęciu:
http://www.domenasportowa.pl/pol_pl_Bagaznik-rowerowy-TOPEAK-Super-Tourist-Tubular-Rack--4244_1.jpg
«
Ostatnia zmiana: 7 Lis 2013, 21:05 barz
»
worek_foliowy
Miasto: Kraków
Na forum od: 11.02.2012
Odp: tylni bagażnik poziomo?
«
14 Lip 2013, 01:12 »
tak
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
Iwo
leniwy południowiec
Miasto: Kraków
Na forum od: 20.09.2010
«
14 Lip 2013, 19:01 »
Ustawienie bagażnika pod kątem może zmienić pozycję sakw i spowodować ocieranie o nie piętami.
http://www.flickr.com/photos/103427468@N03/sets/
Drzewo
Miasto:
Na forum od: 16.09.2014
«
15 Lip 2013, 22:26 »
... lub zjeżdżanie do tyłu.
SKAM
Miasto: Rumia
Na forum od: 01.07.2013
«
15 Lip 2013, 23:51 »
Najlepiej to zamontować sobie bagażnik na rower wraz z załadowanymi sakwami i w ten sposób sprawdzić czy w czasie jazdy nie będzie się haczyło piętami o sakwy czy też ciężar nie będzie zbyt mocno naciskał na tył przez co w rowerze może przednie koło do góry unosić. U mnie akurat była trochę inna sprawa, bo na bagażniku zamontowałem fotelik dziecięcy i przez to, że odchyliłem go do tyłu, aby dziecko miało wygodniejszą pozycję i nie siedziało mi zbyt blisko pleców, straciłem na stateczności i prowadząc rower z dzieckiem w foteliku rower kilka razy stanął dęba...
Marta
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
«
19 Lip 2013, 09:54 »
A ja mam takie pytanie - gdzie tu jest ta regulacja? bo mam podobny bagaznik i on pasuje tylko w jednym ustawieniu, u mnie w Giancie nieco pochylony do przodu.
A i jeszcze jedno jak jest zamontowany, to nie mozna odkrecic tylnego kola;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
tuoomek
Miasto: Zakopane
Na forum od: 07.04.2013
«
19 Lip 2013, 10:53 »
regulacja jest w miejscu, gdzie te srebrne blaszki łączą się z bagażnikiem (można je przesuwać przód-tył) - przynajmniej tak jest w Topeaku mojego brata. W komplecie była też dodatkowa para krótszych blaszek mocujących do ramy.
yyy.. można prosić zdjęcie dolnego mocowania
? jakoś nie mogę sobie wyobrazić, dlaczego nie można koła zdjąć
.
“Freedom has its life in the hearts, the actions, the spirit of men and so it must be daily earned and refreshed - else like a flower cut from its life-giving roots, it will wither and die.” - Dwight David Eisenhower
Marta
Miasto: Edynburg/Lodz
Na forum od: 18.09.2008
«
19 Lip 2013, 11:00 »
Cytat: tuoomek w 19 Lip 2013, 10:53
akoś nie mogę sobie wyobrazić, dlaczego nie można koła zdjąć .
Bo mocowanie bagaznika blokuje srube kola
wrzuce zdjecie jak odbiore rower z serwisue i zamontuje bagaznik
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.
barz
Miasto: Beskid Niski/Kraków
Na forum od: 12.06.2013
«
25 Lip 2013, 23:17 »
Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi, byłem pewien że po pierwszej temat się wyczerpał
Freud
Miasto: Zielona Góra
Na forum od: 16.06.2011
«
4 Lis 2013, 14:00 »
Ostatnio zmieniłem ramę z 20'' na 18''.
W ten sposób pojawił się jeden kłopot: nie jestem w stanie ustawić bagażnika Tubus Logo poziomo.
Jego ramiona (te od strony rury podsiodłowej) nie sięgają na tyle daleko, abym mógł odchylić bagażnik w tyle daleko, aby był w poziomej pozycji.
Szukałem dłuższych ramion i nie znalazłem.
Miał ktoś tego typu problem?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
4 Lis 2013, 14:53 »
A po co chcesz go ustawiać poziomo?
Ja zawsze przyczepiam bagażnik na chybił trafił (raz bardziej do tyłu, raz do przodu...), i nie zauważyłem z tym żadnych problemów...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
jendrzych
Gość
«
4 Lis 2013, 15:30 »
...tym bardziej, że rower raczej nie porusza się po idealnie poziomych powierzchniach...
Freud
Miasto: Zielona Góra
Na forum od: 16.06.2011
«
4 Lis 2013, 16:27 »
W zasadzie zawsze tak robiłem. Wydaje mi się, że przy większym obciążeniu to może powodować mniejszy nacisk boczny na uchwyty. Może mi się tylko wydaje. Może mam dziwne podejście.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek
globalbus
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
«
4 Lis 2013, 19:49 »
wrzuć zdjęcie, zobaczymy jak duża ta odchyłka.
My home is where my bike is.
Borafu
Moderator Globalny
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
«
4 Lis 2013, 19:51 »
Rozrysujemy wektory i wyjdzie czy można tak jeździć czy nie
Drukuj
Strony: [
1