Autor Wątek: Bagażnik do sakw  (Przeczytany 2877 razy)

Offline Mężczyzna podkowa91

• Miasto: Gostyń
  • Na forum od: 24.06.2013
Bagażnik do sakw
« 15 Lip 2013, 15:02 »
Co sądzicie i jaki bagażnik polecacie aby zamontować do crossa?
Chciałbym coś kupić pod sakwy ale czy ten rower zda egzamin?
oto mój rower:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=9712.0
:)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Bagażnik do sakw
« 15 Lip 2013, 15:21 »
Jeśli ta rama nie jest jakaś wysumblimowana to bagażnik Crosso powinien pasować :)
Wystarczy, że rama ma standardowe otwory na śruby do bagaznika.
Jeśli potrzebujesz takiego bagaznika to odezwij się na PW.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna podkowa91

• Miasto: Gostyń
  • Na forum od: 24.06.2013
« 15 Lip 2013, 19:02 »
:)

Offline Mężczyzna kriestof

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.07.2012
« 10 Sie 2013, 10:45 »
Na górę będziesz potrzebował obejmy. Ja przynajmniej nie widziałem porządnego bagażnika, który by można zamocować na środkowym otworze(czytaj nie widziałem nic z czym chciałbym pojechać na wyprawę w tym stylu).

Pod sakwy Crosso. Hmm :). Jedyny dostosowany na pewno to bagażnik Crosso. :P

Jeszcze pytanie jakie sakwy Crosso. Ja np. chciałem kupić Tubusa Logo Evo, ale po przymiarce sakwy okazało się, że gryzie się on z Crosso Expert Big. Chodziło o szerokość rozstawienia haczyków na górze względem prętów - haczyki akurat nachodziły centralnie na pręty. W innym modelu mogło by być inaczej.

To co bym Ci polecił jeśli chcesz mieć pewność, to pójść do sklepu i przymierzyć sakwę do bagażnika jeśli masz taką możliwość. Jeśli nie to pomierzyć, posprawdzać, poszukać czy ktoś już nie próbował robić takiej konfiguracji.

Generalnie z bagażników są chwalone Tubusy - serie Cargo oraz Logo jak najbardziej na podróże. Bagażnik Crosso też niektórzy sobie chwalą.

A jak nie masz kasy lub chcesz go używać do jazdy na króciutkie wypady bez dużego obładowania to możesz kupić spokojnie bagażnik aluminiowy za 60PLN.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Maj 2014, 15:02 »
Dosyć pilnie potrzebuję zakupić bagażnik kompatybilny z mocowaniem zbliżonym do Crosso. Niestety bagażnik który obecnie posiadam pozwala wpadać usztywnieniu w szprychy..

Zależy mi na niskiej masie, sztywności, dobrze by było gdyby posiadał oczka/miejsce do zaczepienia dolnego haka. Nie musi być nowy (może ktoś ma na zbyciu..?).

Znalazłem takie:
ACCENT RC-46
http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-accent-rc-46-regulowany-26-28alu-i4264584744.html

Obawiam się, ze odległość platforma do ewentualnego mocowania haka może być za mała i konieczne będzie zastosowanie adaptera oczkowego.

i taki:
ACCENT RC-37
http://allegro.pl/bagaznik-rowerowy-accent-rc-37-reg-26-28-lad-25kg-i4252239775.html

Jest nieco cięższy, ma oczka do mocowania haka. Obawiam się o sztywność/wytrzymałość ze względu na regulację wysokości - słusznie??

Są jeszcze jakieś inne spełniające wymagania do tego w miarę tanie?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 27 Maj 2014, 16:43 »
Od Accentów trzymaj się z daleka. Powyższy nie ma oczek a ten niżej ma tak małe, że musisz spiłować hak albo założyć takie ringi od kluczy.

RC-37 rozsypał mi się po 2 tygodniach jazdy z sakwami.

« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2014, 18:12 yoshko »

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 27 Maj 2014, 17:20 »
Poza tym te srebrne "kostki" przez które przechodzą pałąki mocujące są skonstruowane na tyle badziewnie że mi po kilku kilometrach bagażnik zsuwał się z pałąków. Mam go w mieszczuchu więc żadne obciążenia. Nie kupuj tego.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 27 Maj 2014, 18:11 »
Massloady na allegro są po 110zł. Drożej, ale przynajmniej masz porządny sprzęt.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 27 Maj 2014, 21:01 »
Od Accentów trzymaj się z daleka. Powyższy nie ma oczek a ten niżej ma tak małe, że musisz spiłować hak albo założyć takie ringi od kluczy.
To akurat nie jest problem bo mam haki własnej produkcji, które wejdą do każdych oczek.

RC-37 rozsypał mi się po 2 tygodniach jazdy z sakwami.
Poza tym te srebrne "kostki" przez które przechodzą pałąki mocujące są skonstruowane na tyle badziewnie że mi po kilku kilometrach bagażnik zsuwał się z pałąków. Mam go w mieszczuchu więc żadne obciążenia. Nie kupuj tego.
Dosyć zniechęcające..

Massloady na allegro są po 110zł. Drożej, ale przynajmniej masz porządny sprzęt.
Ile mają wysokości? Na jakiejś aukcji jest obrazek pokazujący, że aż 39 cm :o Co ciekawe Crosso zdają się mieć dłuższe dolne blaszki..

Miał ktoś styczność ze Sport Arsenal 201 (Expedice)?
http://allegro.pl/sport-arsenal-201-aluminiowy-bagaznik-tylni-i4259180546.html

Jest nico lżejszy niż Massload/Crosso, a cena ta sama.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 27 Maj 2014, 21:26 »
Miał ktoś styczność ze Sport Arsenal 201 (Expedice)?

Będę miał po lipcu.

Przy okazji - kupując wprost od polskiego dystrybutora (Alpin Bike, na Allegro "krzysztofpl") skracasz ewentualną drogę reklamacyjną i masz gumy z obrazka gratis. Których chyyyba w linkowanej przez Ciebie aukcji nie ma.

-> http://allegro.pl/sport-arsenal-bagaznik-alu-expedice-201-gratisy-i4242464378.html

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Maj 2014, 08:10 »
Ile mają wysokości? Na jakiejś aukcji jest obrazek pokazujący, że aż 39 cm :o Co ciekawe Crosso zdają się mieć dłuższe dolne blaszki..

A co za różnica ile mają wysokości? Czyżbyś miał kolejną ciekawą teorię? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 28 Maj 2014, 12:08 »
Przy okazji - kupując wprost od polskiego dystrybutora (Alpin Bike, na Allegro "krzysztofpl") skracasz ewentualną drogę reklamacyjną i masz gumy z obrazka gratis. Których chyyyba w linkowanej przez Ciebie aukcji nie ma.

-> http://allegro.pl/sport-arsenal-bagaznik-alu-expedice-201-gratisy-i4242464378.html

Szy.
Podlinkowałem pierwszą z brzegu. W Krakowie mogę odebrać osobiście w Mikesport.

A co za różnica ile mają wysokości? Czyżbyś miał kolejną ciekawą teorię? ;)
Gdy jest bardzo wysoko nie wygląda ładnie, do tego podwyższa się środek ciężkości co też trochę utrudnia jazdę.

Offline Szkolarz

• Miasto:
  • Na forum od: 12.08.2014
« 12 Sie 2014, 16:43 »
Witam.

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Zupełnym przypadkiem zostałem szczęśliwym posiadaczem talonu na sporo Euro, do realizacji w jednej z niemieckich sieci sklepów, a jako że do tej pory jeździłem z sakwami Authora (A-N219 albo A-N229 - nie pamiętam dokładnie modelu) postanowiłem zmienić "worki" na coś trwalszego i wygodniejszego. Wspomniana sieć sklepów ma w ofercie wyłącznie sakwy Ortlieb, wybór padł na Front/Back-Roller Classic. Mój rower to Kross Trans Alp -> http://www.kross.pl/pl/2014/trekking/trans-alp, z bagażnikiem takim jak na zdjęciu. Czy aby założyć sakwy na tył będę potrzebował innego bagażnika? Jaki wybrać bagażnik na przód, żeby nie zapłacić za niego więcej niż za komplet sakw? ;)

Dziękuję, pozdrawiam -
Sz.

Offline Mężczyzna aqu

• Miasto: Świdnik
  • Na forum od: 30.09.2013
« 17 Sty 2017, 17:32 »
Czy bagażnik stalowy Expedice Sport Arsenal jest sensowną alternatywą dla Tubusa Logo Classic?
http://www.szumgum.com/bagaznik-wyprawowy-tylny-stalowy-expedice-sport-arsenal.html

http://www.szumgum.com/bagaznik-rowerowy-tylny-tubus-logo-classic.html

Pozdrowerek :)
Je­dyna wol­ność, to zwy­cięstwo nad sa­mym sobą.

« 17 Sty 2017, 17:37 »
waga: 880 g (bagażnik bez akcesoriów)
Dosyć sporo, to chyba jest główna przewaga Tubusów. Posiadam aluminiowy bagażnik Sport Arsensal, chwalę sobie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum