Autor Wątek: Czy SPD są niebezpieczne??  (Przeczytany 19105 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Czy SPD są niebezpieczne??
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 13 Sty 2017, 12:39 Wilk »

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
Odp: Czy SPD są niebezpieczne??
« 9 Lip 2006, 11:32 »
Cytat: "Michał Wolff"
Nie ma też co przesadzać z cudownymi właściwościami SPD - w moim przypadku prędkość średnia (w jeździe bez bagażu) podniosła się maksymalnie o 1km/h, trochę większy wpływ mają na rytm kręcenia, a to słynne "ciągnięcie w górę" najczęściej jest odpowiedzialne za rozmaite kontuzje - bo trzeba wspomnieć, że nie jestem jedynym człowiekiem, którego to spotkało;

Moim zdaniem spd nie sa po to, zeby predkosc podniosla sie na trasie. Predkosc jest uzalezniona od wiatru, od nasmarowania lancucha, od powierzchni jezdni itd bla bla....
nie ma dwóch zdań - w SPD o kontuzję kolana o wiele łatwiej niż w platformach (choć nie jest to duży odsetek rowerzystów; niemniej jednak jest). Kolejny minus to jazda w dużych miastach, gdzie co chwilę stając na światłach trzeba się wypinać i wpinać - nikt mi nie wmówi, że jest to wygodniejsze niż jazda ze zwykłymi pedałami, a zysk na szybszym ruszaniu traci się z nawiązką na wpinanie, bo za pierwszym razem wcale nie zawsze się to udaje.  

Zwykle pedaly powoduja, ze co chwile musisz ustawiac stope w odpowiednim polozeniu, na co chyba nieswiadomie nikt nie zwraca sie uwagi. Wczesniej jezdzilem w noskach niedawno przerzucilem sie na spd i nigdy nie wroce do pedalow, z ktorymi musialem sie meczyc, zeby wygodnie oprzec stopy.
Kolejny istotny mankament to bezpieczeństwo na zjazdach - przy wchodzeniu w wiraż trzeba albo jechać bardzo asekuracyjnie, albo się wypiąć.

Bezpieczenstwo przychodzi z czasem az sie przystosujesz do nowego zapiecia.
Nie pisze, ze jesli jezdzisz juz 10 lat w spd to nic ci sie nie stanie. Po prostu po dluzszym czasie masz wiecej doswiadczenia i reakcja na wypniecie sie z pedalow jest szybsza.
[/quote]

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 9 Lip 2006, 14:00 »
Michał, właśnie dlatego niektórzy (np. ja) polecają na wyprawy pedały mające i zatrzaski i platformę, a do kompletu bloki, które można wyrwać z zatrzasku szarpiąc do góry. Na zawody ten zestaw się nie nadaje, ale do turystyki jest jak znalazł.

Oj... Miałem już nie ciągnąć tego tematu. Przepraszam.  :wink:

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 9 Lip 2006, 14:59 »
Michał Wolff, moze to kwestia wprawy ? ktorej ci widocznie zabraklo ? Albo zwykly pech ?
o wiele lepiej, bezpieczniej czuje sie na zjadach w SPDach. Ruch uliczny - to samo!
wlasnie dlatego dyskusja dotyczyla pedalow "laczonych" - spd+platforma :-)

w spd'ach but sie nie slizga, w spd'ach but ci nie spadnie itd itd a jezeli sie w danym momencie boisz - wypinasz sie i smigasz na platformach :-)
… why so serious ?

Anonymous

• Gość
« 9 Lip 2006, 16:35 »
Wszyscy zręcznie omijacie mój główny zarzut, czyli większą kontuzyjność tego systemu. Do reszty mankamentów, które opisałem można się rzeczywiście z upływem czasu przyzwyczaić lub to wytrenować. Po prostu w Waszym przypadku jazda w SPD nie zakończyła się ciężką kontuzją, jak w moim, więc i nie macie specjalnych powodów na nie narzekać. Przez pewien okres swojej rekonwalescencji myślałem już, że z rowerem będę musiał sobie dać spokój na dobre - długo nie było żadnych postępów. Wiem, że należę do mniejszości, z reguły ludzie jeżdżący w SPD nie łapią kontuzji, niemniej są takie osoby, które się na pedałach zatrzaskowych nieźle nacięły - i tym postem chciałem zwrócić uwagę, że sprawy związane z SPD nie wyglądają aż tak różowo jak to opisujecie i że osoby chcące rozpocząć jazdę w tym sytemie powinny się liczyć z możliwością kontuzji (choć jej prawdopodobieństwo nie jest duże). Już w poniedziałek wieczór rozpoczynam wyprawę na Nordkapp i dopiero w czasie drogi (i dużych obciążeń w górach) przekonam się, czy kontuzja jest do końca zaleczona.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 10 Lip 2006, 00:30 »
ale jaka kontuzyjnosc ?
ja jezdze od niemal 2 lat i nic mi sie nigdy nie stalo. Jezdze  po miescie, po gorach praktycznie wszedzie i nic :-)

osoby jezdzace na platformach "powinny się liczyć z możliwością kontuzji (choć jej prawdopodobieństwo nie jest duże)"
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
« 10 Lip 2006, 10:12 »
to chyba jednak nie SPD'y same w sobie tylko ich zle ustawienie.
Ja mialem zle ustawione pedaly i skonczylo sie to nadwyrezeniem kolan - fakt - w platformach latwiej to poprawic bo po prostu przesuniesz lekko stope i juz :-) ale to kwestia ustawienia pedalow, jakichkolwiek a nie akurat SPD.

kontuzja na platformach ? mialem na mysli ze zesliznie ci sie noga na deszczu i lezysz :-) i tez masz kontuzje :-)

BTW - jestes pierwsza osoba ktora pisze o takim aspekcie SPD  :| mam nadzieje ze wszystko sie wyleczylo i podroz na Norddkap bedzie cudowna - czekamy na jakies fotki :D
PO WO DZE NIA !
… why so serious ?

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
« 10 Lip 2006, 11:22 »
ja jezdzilem w noskach po gorach, z tym tez jest ciezko, jak trzeba wyciagnac stope do tylu...
kazde zapiecie jest bezpieczne jesli oczywiscie sie uwaza, kontuzja moze sie przydarzyc na kazdym rodzaju zapiecia. moj brat raz zlamal plastikowy pedal w czasie jazdy, przeciez mogl sie wywrocic i to powaznie. bezpieczenstwo to temat rzeka....

Michał Wolff, ja tez czekam na zdjecia i powodzenia!

Offline Mężczyzna Romal

« 10 Lip 2006, 11:29 »
Cytat: "acanay"
to chyba jednak nie SPD'y same w sobie tylko ich zle ustawienie.

Mi też tak się wydaje. Zanim odpowiednio ustawiłem bloki w swoich butach minął chyba z miesiąc. Co kilka dni je odkręcałem i przesuwałem. Ze zdziwieniem odkryłem wtedy, że nawet 1 mm przesunięcia odczuwa się podczas jazdy. Teraz mam już bloki ustawione i przykręcone na amen. I wcale nie są one na środku buta.

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
« 14 Wrz 2006, 00:35 »
Cytat: "Michał Wolff"
Chyba zupełnie nie zrozumiałeś tego co napisałem. Pedały platformowe nie obciązają kolan nic ponad to co wynika z normalnego kręcenia. Natomiast SPD przez to, że wymuszają jedną, stałą pozycję stopy względem pedału mogą doprowadzić do groźnej kontuzji (w wypadku gdy ta pozycja jest niewłaściwa - a to można stwierdzić jedynie empirycznie), ponieważ, gdy człowiek orientuje się, że z kolanem jest coś nie tak - to jest już za późno. Gdybym nie jeździł w SPD to bym problemów z kolanem nie miał - to bezsprzeczny fakt. Natomiast nigdy nie słyszałem o jakiś kontuzjach powodowanych przez platformówki, a których w SPD można uniknąć, więc zupełnie nie wiem o co Ci chodzi z tym zarzutem. Ja nie twierdzę, że platformówki są jedyne, niepowtarzalne i genialne, lecz jedynie to, że są bezpieczniejsze dla kolan.

za nisko siodlo kolego miales. system spd powoduje ze skraca sie odleglosc miedzy siodlem a pedalem przez co kolano nie dostaje luzu na maxymalnym wyproscie, chyba ze podniosles siodlo

Iwona

• Gość
« 30 Paź 2006, 10:29 »
Ale się uśmiałam, ta dyskusja, to jak pogawędka, co było pierwsze:jajo, czy kura :lol:

Nie ma to jak rower bez zbytniego unowocześniania!!!!
Jeżdżę rowerkiem dużym składakiem od ponad 20 lat ( na razie robię setkę dziennie ), na spędach rowerowych śmigam na równi z innymi nie dlatego, że mam kilogramy nowinek technicznych dopiętych do rowerku, tylko dlatego, że mam kondychę jak trza( mówiąc bardzo skromnie).

Nie powiem, rozglądam się za nowym rowerem-szukam trekkingu, bo jest uniwersalny- ale póki co żadna oferta w okolicach 2000PLN nie zachwyciła mnie.

Porzućcie więc chłopy te dyskusje, kto co ma lepszego, bo to jak z dyskusjami o aborcji, liberalizmie, czy innymi, gdzie tyle dobrych rozwiązań, ile ludzi na świecie z ich doświadczeniami :lol:

Pozdr.Iwona

Offline bighunter

« 31 Paź 2006, 00:39 »
Iwona przekoloryzowalas. Akceptujac Twoj tok myslenia bezsensem jest stosowanie przerzutek w rowerach, poduszek powietrznych w samochodach, automatycznego odcinania gazu w kuchenkach i wielu wielu innych rzeczy ktore poprawiaja ludzkie bezpieczenstwo, a ktore sa efektem rozwoju. Tak samo jest z SPD zaczeto je stosowac bo bylo za duzo wypadkow z noskami. Takze system pedalow zatrzaskowych zostal stoworzony w celu poprawienia bezpieczenstwa i komfortu jazdy. Potrzeba zawsze jest matka wynalazku. Dla mnie nie ma porownania jesli chodzi o bezpieczenstwo jazdy szczegolnie w gorach gdy mokra podeszwa lubi sie zeslizgiwac z platformy przy duzych predkosciach. Od 4 lat uzywania systemow zatrzaskowych roznych moge stwierdzic z reka na sercu ze SPD ulatowalo mi duzo razy conajmniej tylek a wypinanie jest dla mnie takim nawykiem ze mozna mnie obudzic o 12 w nocy a wepne/wypne sie jak automat, ale coz jedni to maja jedni nie.

Iwona

• Gość
« 31 Paź 2006, 14:49 »
Drogi Myśliwy-Wielki Myśliwy-zagadałeś jak typowy samiec!

Nie powiedziałam, że stosowanie przerzutek, automatycznego odcinania gazu w kuchenkach, czy poduszek pow.w samochodach jest be, i że nie poprawia bezpieczeństwa :lol:
( chociaż, przrzutki poprawiają raczej komfort jazdy, a nie poczucie bezpieczeństwa ).

Wracając zaś do SPD, czy ped.zatrzaskowych, nie używam ich, ponieważ pochodzę z nizin( najwyższy ,,szczyt" Wzgórz Dalkowskich ma bodaj 220 m ), często więc jeżdżę szosami wśród pirackich ciężarówek, gdzie używanie w/w akcesoriów jest zbędne, a nawet niebezpieczne, czego nie muszę chyba tłumaczyć?

Zastanawiam się natomiast nad tym, czy jeśli wybiorę się w trasę wokół Tatr, to nie powinnam jednak mieć owych dodatków-to raz!
A przy okazji dwa-czy dam radę na rowerze trekkingowym, który zamierzam zakupić.

Jeszcze uzasadnienie mojego punktu widzenia ad nowinek technicznych, czysto filozoficzne.

Jestem po trosze naturalistką, hedonistką, utylitarystką,,,,,może starczy,  co nie wyklucza jednak racjonalizmu.

Kocham PROSTOTĘ we wszystkich przejawach życia, ale z nowinek techn. staram się korzystać, gdy jest to uzasadnione ekonomią: czyli, gdy ułatwiają mi życie, minimalizują zagrożenie, wysiłek i koszty.

Pozdr.Iwona

Offline Mężczyzna Romal

« 31 Paź 2006, 15:40 »
Cytat: "Iwona"
często więc jeżdżę szosami wśród pirackich ciężarówek, gdzie używanie w/w akcesoriów jest zbędne, a nawet niebezpieczne, czego nie muszę chyba tłumaczyć?

A jednak byłoby fajnie, gdybyś wytłumaczyla. Nie wiem czemu zatrzaski na drodze mają być niebezpieczne.

Jeśli zastanawiasz się, czy zatrzaski na trasę wokół Tatr będą Ci niezbędne, to odpowiadam: nie. Pedały zatrzaskowe to styl jazdy, trzeba się do nich przyzwyczaić i z nimi zżyć. Nie zakłada się takich pedałów na jeden raz, bo mogą przynieść więcej szkody niż pożytku.

Offline bighunter

« 31 Paź 2006, 23:02 »

Wracając zaś do SPD, czy ped.zatrzaskowych, nie używam ich, ponieważ pochodzę z nizin( najwyższy ,,szczyt" Wzgórz Dalkowskich ma bodaj 220 m ), często więc jeżdżę szosami wśród pirackich ciężarówek, gdzie używanie w/w akcesoriów jest zbędne, a nawet niebezpieczne, czego nie muszę chyba tłumaczyć?

Acha, nie uzywasz i wiesz lepiej jak ja kocham takie wypowiedzi  :evil: . To ze jestes z niznin nie zadnego znaczenia, a tiry no coz one sa wszedzie. Jestem z aglomeracji slaskiej gdzie jest najwiecej drog i samochodow w Polsce. z Tirami mam doczynienia non stop wiec moze na nie nie zwazam, ze przejezdzaja kilkadziesiat cm. ode mnie i czuje podmuch powietrza. Jesli TIR mnie potraci to fakt posiadani SPD czy ich brak nic nie zmieni. Mialem zderzenie czolowe z maluchem na szczescie na osiedlowej drodze baba jechala lewym pasem, przelecialem po masce pedaly wypiely sie samoczynnie. Poczucie "integracji" z rowerem sprawia ze jestem pewniejszy a zdjecie nogi z pedalu trwa tyle samo co wypiecie sie z pedala gdyz to ulamek sekundy dla osoby doswiadczonej.  Jesli ktos ma obawe ze zapomni sie wypiac/wpiac albo niezdarzy tego zrobic to niech potrenuje na polnej lace albo w lesie w parku czy gdziekolwiek, a pozniej niech oceni czy to sam mechanizm zle wplywa na parametr bezpieczenstwa czy ludzki nawyk.

Jeszcze uzasadnienie mojego punktu widzenia ad nowinek technicznych, czysto filozoficzne.

Jestem po trosze naturalistką, hedonistką, utylitarystką,,,,,może starczy,  co nie wyklucza jednak racjonalizmu.

Kocham PROSTOTĘ we wszystkich przejawach życia, ale z nowinek techn. staram się korzystać, gdy jest to uzasadnione ekonomią: czyli, gdy ułatwiają mi życie, minimalizują zagrożenie, wysiłek i koszty.

cale Twoje uzasadnienie jest czysto filozoficzne

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum