Autor Wątek: Czy SPD są niebezpieczne??  (Przeczytany 19103 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Czy SPD są niebezpieczne??
« 7 Sty 2017, 14:28 »
mi się poluzował blok i nie byłem w stanie się wypiąć.
O, to też! Ale gleba w tym przypadku była z moją premedytacją. Musiałem się położyć, by uwolnić nogę z bloku :D Śruby to słaby punkt. Jak nawet są z nierdzewki, to ta płytka w bucie już nie. Potem ciężko wykręcić.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 7 Sty 2017, 14:45 »
Na pierwszym MP Gavek jechał z butem na stałe wpiętym do pedała trytytkami i obyło się bez gleby...
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 7 Sty 2017, 15:08 »
Na pierwszym MP Gavek jechał z butem na stałe wpiętym do pedała trytytkami i obyło się bez gleby...
Bo wiedział że tak ma. Ja zrozumiałem co się dzieje dopiero na leżąco. Potem spokojnie już pojechałem do domu.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 7 Sty 2017, 15:42 »
Mi bardziej spd przydają się na zjazdach, żeby nie spaść z pedałów na dołach.
na zjazdach ja się wypinam ze strachu, ze sie nie wypne jak bedzie trzeba i naprawde porzadnie uszkodzę! :)

Czy nikt się ze mną nie zgodzi, że przed naprawde nieoczekiwanym błyskawicznym wypadkiem nie sposób się wewczas wypiąć?
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 7 Sty 2017, 15:46 »
Borafu, to tylko w ramach ciekawostki było.

Daniel-san: na zjezdzie to ja bym się bał wypiąć... Z tego powodu, o którym wspomniał Global.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

blondas

• Gość
« 7 Sty 2017, 15:55 »
Mi bardziej spd przydają się na zjazdach, żeby nie spaść z pedałów na dołach.
na zjazdach ja się wypinam ze strachu, ze sie nie wypne jak bedzie trzeba i naprawde porzadnie uszkodzę! :)

Czy nikt się ze mną nie zgodzi, że przed naprawde nieoczekiwanym błyskawicznym wypadkiem nie sposób się wewczas wypiąć?
Ja do końca  jestem (staram się być) wpięty. Większość pedałów SPD daje beznadziejne podparcie dla buta który nie jest wpięty.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 7 Sty 2017, 16:48 »
Podczas mojego pamiętnego lotu na Makowskiej wypiąłem jedną nogę, drugiej nie zdążyłem. Ale nie wyobrażam sobie, jakbym miał jechać wypięty na tej górce..
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 7 Sty 2017, 17:51 »

[szok] Czyli odpinasz się od roweru wtedy kiedy najbardziej potrzebne jest precyzyjne panowanie nad rowerem?
[/szok]

• blog podróżniczy
« 7 Sty 2017, 18:17 »
drugi aspekt, że łatwiej jest utrzymać korbę w takiej pozycji, by nie przydzwonić o jakiś kamień.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 7 Sty 2017, 18:59 »

[szok] Czyli odpinasz się od roweru wtedy kiedy najbardziej potrzebne jest precyzyjne panowanie nad rowerem?
[/szok]

Hmm, no dokładnie. Przecież jak się zjeżdża na nartach to też na większych stromiznach nikt nie wypina butów :).
Nie ma szans, żeby SPD same się nie wypięły. Przecież są regulowane. Jak ktoś ma pietra, to może sobie ustawić je tak, żeby wypinały się bardzo łatwo.
« Ostatnia zmiana: 7 Sty 2017, 22:39 poziom »
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
« 7 Sty 2017, 19:08 »
Wychodzę z założenia, że jeśli jadę szybko (np na zjeździe), to wypięcie w razie gleby nic mi nie pomoże. Zaliczyłem kilka gleb przez SPD, ale było to przy praktycznie zerowej prędkości, a więc nie było niebezpieczne.
I tego się trzymam.

« 8 Sty 2017, 13:00 »
Ja poszedłem w SPD po wydajność, bo jesli mamy rozmawiac o kontroli nad rowerem to najpierw musialbym zdjac z niego caly bagaż... Zaladowanym rowerem sie przeciez nie szaleje tak zeby trzeba bylo byc wpietym na zjazdach, am moje buty (Gaerne do MTB) maja taka podeszwe, że sie nie zeslizguja z pedałow nigdy. Tak naprawde to wiekszosc czasu sa niewpiete bo pedalujac czubkami stóp mam większy "moment obrotowy" - łaskawie poprawi ktoś mnie rowerowym terminem.

Podobnie jak Wy większość gleb zaliczam w SPD przy zerowej predkosci, ale czasami, jak w Indiach z tym autobusem, moze zdarzyc sie sytuacja, w ktorej sie nie wypne wewczas. Jak cwiczyc nawyk szybkiego wypinania? Wypinac zawsze kiedy cos mnie zaskoczy az sie naucze?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 8 Sty 2017, 13:13 »
I odczuwasz tę poprawę wydajności?
Bo czytając Twoje posty w tym wątku cały czas myślę "po cholerę on się męczy z tymi SPDami?"

• blog podróżniczy
« 8 Sty 2017, 13:29 »
Placebo. Jeśli nie odczuwasz korzyści w związku z pewnym mocowaniem buta do pedałów, ani z tym, że koryguje się położenie korb w terenie, to po co ci spd?

« 8 Sty 2017, 13:47 »
Borafu - ja zadaje sobie to samo pytanie ;), dlatego albo w lewo albo w prawo. Albo nad tym zapanuje, albo won.
Odczuwam znaczną poprawę wydajnosci (wiekszy dzienny zasieg), szczegolnie w jezdzie pod gore.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum