Autor Wątek: Czy SPD są niebezpieczne??  (Przeczytany 19104 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: Czy SPD są niebezpieczne??
« 8 Sty 2017, 16:16 »
Odczuwam znaczną poprawę wydajnosci (wiekszy dzienny zasieg), szczegolnie w jezdzie pod gore.
No tak, to jest najłatwiej zauważyć, bo na podjazdach SPD zauważalnie pomagają.

Może brakuje Ci do nich zaufania?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
« 10 Sty 2017, 04:05 »

No tak, to jest najłatwiej zauważyć, bo na podjazdach SPD zauważalnie pomagają.

Może brakuje Ci do nich zaufania?

Moja pierwsze wspomnienie, najdalej jak się gam pamięcią, jest na nartach. Jestem między nogami instruktora i jedziemy razem w pługu, w Korbielowie. Od tamtego czasu do 20 roku zycia jeździłem na nartach każdej zimy przez minimum dwa, potem 3 tygodnie w roku. Najczesciej była to Austria, ale również Francja, Szwajcaria i Włochy. Nie ma takiej stromizny, która by mnie wystraszyła.
Do bycia wpiętym w narty jestem przyzwyczajony (moze dlatego, ze nie mialem sytuacji awaryjnej w ktorej musialbym je szybko wypiac?). Do bycia wpiętym do ciężkiego roweru nie jestem przyzwyczajony. Muszę wyrobić "bezwarunkowy" nawyk wypinania się i szukam pomysłów jak to trenować.
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 10 Sty 2017, 06:50 »
Jak wiem, że będzie gleba i nie zdążę się wypiąć z spd to przesuwam się z siodełka na ramę i pochylam nisko nad kierownicę. Upadek w tej pozycji jest mniej bolesny.

Kwestia wypinania się jest trochę indywidualna. Jeden może mocniej i szybciej wykonać taki ruch inny słabiej i w mniejszym zakresie. Osoba np. bez więzadła przedniego w kolanie może mieć problem z wykonaniem szybko takiego skręcającego ruchu. Pewnie osoby starsze też mogą mieć problem z tym ruchem, szczególnie w górnym położeniu pedału.

Kiedyś jeździłem z taką dziewczyną co uparła się jeździć w sandałach spd. Ale był luz między sandałem a stopą. Ona skręcała piętę i gdyby miała but pewnie by się wypięła, ale miała sandał i był luz między sandałem a stopą i się nie wypięła wiele razy.

Są pedały gdzie jest regulacja siły wypięcia, ale są też bez regulacji. Wtedy szczególnie początkujący ma problem czy osoba z innymi trudnościami ma problem.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 10 Sty 2017, 07:47 »
Muszę wyrobić "bezwarunkowy" nawyk wypinania się i szukam pomysłów jak to trenować.
Ja to trenowałem w domu - w drzwiach pokojowych mam drążek do podciągania się: siadałem na rower a rękoma trzymałem się tego drążka i ćwiczyłem wypinanie się z pedałów.

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 10 Sty 2017, 08:11 »
Kurtka, Panowie, powtórzę raz jeszcze: jak nie ustawicie sobie pedałów na "maxa" nie ma najmniejszej szansy żeby się Wam podczas gleby SPD nie wypięły...Oglądacie czasem wyścigi kolarskie? Zdarzają się kraksy? Ilu kolarzom się nie wypną pedały? A oni, jestem niemal pewien, mają je ustawione naprawdę na sztywno. A i ich rowery są lżejsze, cięższy łatwiej spowoduje wypięcie.
Naprawdę, nie ma powodów do stresu. Miałem dwie większe gleby z SPD. Jedną na MTB (zwykłe SPD) i jedną na szosie (SPD-SL) i w obu przypadkach pedały się wypięły.
Raz tylko zaliczyłem upadek (akurat w szosowych) z powodu niewypięcia...ale to ja zapomniałem wypiąć nogę przed skrzyżowaniem i upadłem na bok przy prędkości 0 km/h..komedia :)
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 10 Sty 2017, 08:35 »
Jeżeli macie obawy o wypięcie się z SPD w sytuacji, niebezpiecznej można zastosować bloki tzw wielokierunkowym wypinaniem czy przejść na system Time.
Poziom nigdy nie widziałeś "pro" kolarza lecącego  z rowerem przypiętym do butów?  Ale w sporcie, to trochę inna sprawa, minuty, sekundy, mili...
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 10 Sty 2017, 08:36 »
Nie napisałem, że nigdy nie widziałem, tylko zapytałem ilu ;)? A to różnica.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 10 Sty 2017, 08:59 »
Muszę wyrobić "bezwarunkowy" nawyk wypinania się i szukam pomysłów jak to trenować.
Ja to robiłem tam, że przez całą drogę jechałem pamiętając o tym i cały czas sobie przypominałem. Jak widziałem np. skrzyżowanie, to mówiłem sobie "pamiętaj, najpierw wypinasz nogę". Czasem, gdy mogła być sytuacja szybka, to nogę wypinałem trochę wcześniej. Gdy było spokojnie, to starałem się ją wypiąć w momencie schodzenia z roweru. Po tygodniu-dwóch już robiło się "samo". A takich dni z nieprzerwanym przypominaniem sobie miałem ze dwa, potem już samo przypominało się odpowiednio wcześniej, na widok skrzyżowania.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 10 Sty 2017, 12:52 »
Jeżeli macie obawy o wypięcie się z SPD w sytuacji, niebezpiecznej można zastosować bloki tzw wielokierunkowym wypinaniem...

To chyba grozi katastrofą? Czasem mnie weźmie na takie "podbiegi" pod górkę (jadę stojąc na pedałach, równocześnie pchając i mocno ciągnąc) i właśnie wyobraziłem sobie niespodziewane wypięcie ciągnącej nogi i spektakularny upadek, i być może własne kolano wybijające mi zęby.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 10 Sty 2017, 13:21 »
To chyba grozi katastrofą? Czasem mnie weźmie na takie "podbiegi" pod górkę (jadę stojąc na pedałach, równocześnie pchając i mocno ciągnąc) i właśnie wyobraziłem sobie niespodziewane wypięcie ciągnącej nogi i spektakularny upadek, i być może własne kolano wybijające mi zęby.

To tak nie działa, o ile "ciągniesz" nogą w "osi pedałowania", a raczej trudno robić to na podjazdach, czy stojąc w pedałach inaczej ... Mam spd wielokierunkowe i wypinałem się awaryjnie wielokrotnie (skręcając  stopę w prawo/lewo, albo wyszarpując buta ruchem w górę "od pięty". Jak się prawidłowo wyreguluje napięcie system jest bardzo bezpieczny. Jedyny raz, kiedy byłem z powodu spd bliski gleby miał miejsce przy zerowej prędkości, gdy nie mogłem się zdecydować, czy bawię się w trzymanie równowagi, czy się wypinam :-) Przez moment było komicznie, ale ostatecznie wyskoczyłem z obu zapięć, a drop górnej rury w AWOLu pozwolił mi się cieszyć z całych klejnotów :-)

Do bycia wpiętym w narty jestem przyzwyczajony (moze dlatego, ze nie mialem sytuacji awaryjnej w ktorej musialbym je szybko wypiac?). Do bycia wpiętym do ciężkiego roweru nie jestem przyzwyczajony. Muszę wyrobić "bezwarunkowy" nawyk wypinania się i szukam pomysłów jak to trenować.

Metoda Hipka jest bardzo skuteczna, stosowałem i po dwóch dniach pojawił się automatyzm. SPD można szybko docenić jeżdżąc w średnio trudnym terenie, gdzie wykonuje się wielokrotnie małe skoki przez przeszkody, zjeżdża się po nierównej nawierzchni (leśne ścieżki z korzeniami), czy bierze się na koło koleiny i większe kamienie - masz pewność, że noga nie ześlizgnie Ci się z pedałów, o co bardzo łatwo, zwłaszcza bez armora.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 10 Sty 2017, 13:28 »
A jak to jest w trudniejszym terenie u nowicjusza? Ja się dosyć niepewnie czuję na platformach, ale boję się że w SPDach bym miał sporo gleb, szczególnie "na granicy jechania" na podjazdach, kiedy się walczy o równowagę, albo rower może stanąć na byle nierówności.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 10 Sty 2017, 13:34 »
A jak to jest w trudniejszym terenie u nowicjusza? Ja się dosyć niepewnie czuję na platformach, ale boję się że w SPDach bym miał sporo gleb, szczególnie "na granicy jechania" na podjazdach, kiedy się walczy o równowagę, albo rower może stanąć na byle nierówności.

Cóż, tu bywa różnie, jak zawsze, gdy "ocieramy się o jakieś tam granice". Miałem kilka przygód w terenie, gdzie ewidentnie "przeszarżowałem" z oceną własnych możliwości - wówczas, gdy rower prawie staje i mocno się go przepycha walcząc o każdy metr, o glebę jest najłatwiej. I to nawet na szosie - vide podjazd na Karkonoską, gdzie utrata kontroli nad trakcją, na ogół oznacza odstawienie nogi. Ale znów, wówczas przydają się wielokierunkowe spd.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 10 Sty 2017, 13:41 »
jak się boisz na jakimś fragmencie, to odepnij sobie jedną nogę. Nic na siłę.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 10 Sty 2017, 13:56 »
1.Frycowe każdy musi zapłacić. Mialem dwa piekne upadki na skrzyżowaniach.
2.Automatyzm zachowań przychodzi szybko. Nie ma się czego bać.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 10 Sty 2017, 14:04 »

To tak nie działa, o ile "ciągniesz" nogą w "osi pedałowania", a raczej trudno robić to na podjazdach, czy stojąc w pedałach inaczej ... Mam spd wielokierunkowe i wypinałem się awaryjnie wielokrotnie (skręcając  stopę w prawo/lewo, albo wyszarpując buta ruchem w górę "od pięty".

Właśnie ten ruch w górę "od pięty" (w manualu shimano jest rysunek) mnie zaniepokoił. Czy nie ma niebezpieczeństwa, że bloki wielokierunkowe wypną się kiedy np. podrzucam tylne koło przejeżdżając przez próg zwalniający? Albo niekiedy przy podjeżdżaniu bardzo stromych odcinków przesuwam się mocno do przodu roweru często pochylając stopy  w dół (piętą do góry) - wtedy nie wypnie taki blok?
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum