Autor Wątek: Szukam taniego tandemu pod sakwy  (Przeczytany 476 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Szukam taniego tandemu pod sakwy
« 21 Lip 2013, 13:27 »
Poszukuję tandemu który nie rozklekocze się po 200km (na takich jeździłem i dziękuję). Przejrzałem ofertę allegro i być może uda się wyrwać tanio Rometa w dobrym stanie...

Pytanie brzmi: czy ktokolwiek (kto nie jest teraz w trasie przez pół Azji) zna się na tym i mógłby coś doradzić? Pewnie wolałbym kółka przynajmniej 26" ale nie będę grymasił.
Tandemy składane nie rozsypią się zbyt szybko?
Zielone tandemy sprzedawane przez "w biegu cafe" odpadają. Są zakatowane i były już w średnim stanie jak je wypożyczali w swoich kawiarniach. Zdążyłem już zauważyć że mają tendencję do łapania luzu na sterach..
« Ostatnia zmiana: 23 Lip 2013, 13:13 LeśnyDziad »

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Odp: Szukam taniego tandemu pod sakwy
« 21 Lip 2013, 21:56 »
co znaczy tani? z tego co widziałem na alle to łatwiej o szosę niż mtb 26" Jeśli 26" Cię urządza pogadaj z Symfonianem

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 22 Lip 2013, 06:19 »
Na 26 jest większy wybór pancernych obręczy czy całych kół, bo całe MTB, DH itd.kręci się głównie na 26". Łatwiej też o grubszą oponkę.

Offline Drzewo

• Miasto:
« 22 Lip 2013, 12:35 »
Na 26 jest większy wybór pancernych obręczy czy całych kół, bo całe MTB, DH itd.kręci się głównie na 26". Łatwiej też o grubszą oponkę.
Co ty nie powiesz... ;)

Tani = jak najtańszy, używany za kilkaset zł. Na 1-2 wyjazdy kilkudniowe. Nie chcę inwestować bo zarówno ja jak i partnerka mamy już normalne rowery a tandem ma być tymczasowym zamiennikiem.

Zastanawiałem się nad składaczkami ale większość z nich wymaga serwisu i wymiany sporej części części ( ;) ). Jak znajdę tandem na początek sierpnia to robimy sobie urlop tandemowy, jak niet to idziemy w góry.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 22 Lip 2013, 18:38 »
Co ty nie powiesz... ;)

Sądzisz, że jest większy wybór pancernych kół 29" i większy lub podobny wybór szerokich opon jak na 26"?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 22 Lip 2013, 22:15 »
Tani = jak najtańszy
o ile ja rozeznawalem temat pod siebie to:
tanie były holendry, skladaki itp wynalazki nad którymi nawet się nie rozwodziłem
relatywnie tanie (ok 1000-1500 bądź rama z pierdoletami za ok 500) MTB się trafiaja, ale trzeba szukać
normalna cena jak na mtb trekking szosę oscylowala w okolicy 2000-2300 przynajmniej
jeśli celujesz wtą pierwszą grupę to niestety nie pomogę, z grupy drugiej jak pisalem możesz zagadać z Symfonianem - kiedyś miał swój tandemolot do sprzedania (a z tego co wiem trochę pracy i części go kosztował)

Offline Drzewo

• Miasto:
« 23 Lip 2013, 13:12 »
Sądzisz, że jest większy wybór pancernych kół 29" i większy lub podobny wybór szerokich opon jak na 26"?
Teraz dopiero zauważyłem skąd się wzięło powyższe niezrozumienie.

Napisałem:
Pewnie wolałbym kółka większe niż 26" ale nie będę grymasił
A powinno być:
Pewnie wolałbym kółka przynajmniej 26" ale nie będę grymasił

już poprawiam.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 31 Lip 2013, 20:09 »
Składaki to sobie daruj. Solidna, sztywna konstrukcja z rurek hydraulicznych jest ok. Z rzadka pojawiają się na czołowym portalu aukcyjnym, ale można zawsze coś wyczaić. Zdecydowanie częściej będzie to ruina do kompletnego remontu.
Rometowskie tandemy spokojnie możesz sobie wyposażyć w lepszy widelec, hamulce i lepsze koła, po czym śmigać do upadłego. Koła pasują 28", ale z szerokością wiele się nie zrobi (2" zdecydowanie nie zmieści się).
W celu ograniczenia kosztów można "pożyczać" osprzęt z innego roweru, ale jest to strasznie upierdliwe i nadaje się jedynie w celu stwierdzenia czy jazda na tandemie wam "pasuje".
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum