Autor Wątek: Regulacja przedniej przerzutki  (Przeczytany 7477 razy)

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
Regulacja przedniej przerzutki
« 13 Mar 2009, 00:00 »
Czy w Waszych rowerach przednia przerzutka jest tak wyregulowana, że łańuch nie ociera o nią przy żadnym przełożeniu? Mi się ta sztuka nie udaje, i to pomimo tego, że mam lewą manetkę nieindeksowaną (tzn. zamiast 3 sztywnych ustawień mam jakieś kilkanaście). Problem może stwarzać nietypowa korba 48-38-28, napęd 8 rzędów a przerzutki XT 2008 więc dostosowane głownie do 9 rzędów.

fortipianek

• Gość
« 13 Mar 2009, 08:57 »
Cytat: "Artur"
Czy w Waszych rowerach przednia przerzutka jest tak wyregulowana, że łańuch nie ociera o nią przy żadnym przełożeniu?

Tak :)
Na jakich przłożeniach łańcuch trze? wszystkie? czy skrajne?
Prowadnice są równolegle do blatów?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 13 Mar 2009, 10:04 »
Przy jakichś maksymalnych przekosach to czasem sobie otrze, ale co mi to przeszkadza, skoro na maksymalnych przekosach nie jeżdżę? :)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
« 13 Mar 2009, 10:19 »
Przerzutka jest dobrze ustawiona (tzn. równolegle do blatów). Trze mi tak gdzieś na 5-6 biegach z 24. I to niekoniecznie na przekosach, bo ponieważ mam przerzutkę nieindeksowaną to np. mając łańcuch na środkowym blacie korby na niższych biegach mam lewą manetkę o jedno małe "kliknięcie" dalej niż na wyższych biegach.

Nie ma żadnych magicznych sposobów na ustawianie przedniej przerzutki, poza kręceniem śrubami przerzutki i przy manetce i patrzeniem na efekt?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 13 Mar 2009, 10:35 »
mozna jeszcze linke podciagnac/popuscic  :mrgreen:
mnie tez nigdy nei trze  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 8 Lut 2011, 16:03 »
Mam problem z przednia przerzutka Altus. Przejechała już kilka megametrów i kilka razy pojawiła się taka awaria, że załamał się łańcuch i utknął pomiędzy zębatką a szynami przerzutki. Nie było sposobu aby go wyzwolić. Można było albo poprzez rozpięcie łańcucha albo poluzowanie przerzutki.
Nadchodzi sezon i zastanawiam się czy to nie zaszkodziło przerzutce do tego stopnia, ze będzie to pojawiać się coraz częściej. Zatem rozważam dwa wyjścia:
• Dokładne wyregulowanie z ewentualnym klepaniem przerzutki, bo wydaje mi się, ze troszkę się rozgięła
• Zakup nowej - jeśli tak to jakiej (down swing)

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 8 Lut 2011, 17:00 »
Ad 1  - nigdy nie wyklepiesz idealnie
Ad 2  - zależy od tego, z czym ma współpracować (liczba koronek na korbie, ilość rzędów z tyłu)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 8 Lut 2011, 17:04 »
Korba Shimano Acera M341, 42-32-22

Kaseta ALIVIO HG50 8 rzędowa

Offline skolioza

« 8 Lut 2011, 17:17 »
No to celuj w coś z czarnego LXa (ale w wersję 565/566 o ile dobrze pamiętam oznaczenia, nie w 560/561 - te były do koronek w systemie szóstkowym/ósemkowym) albo w XT 737/738 (ta seria co Szkodnik sprzedawał), albo ew STX/STX S.E./STX RC
Osobiście odradzam  wyższe modele dedykowane do 9s - mają nieco inaczej ukształtowany wózek, i przy zębatce 42T konieczne jest dość wysokie ustawienie (ze wg na kolizję wewnętrznej strony wózka ze środkową zebatką - są po prostu przystosowane do 44T)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 8 Lut 2011, 17:40 »
Widzę, ze ciężko z dostępnością tych LXów

XT obecnie jest za 59 pln

http://allegro.pl/przednia-deore-xt-fd-m737-34-9-ds-dp-134g-i1445956270.html

Offline skolioza

« 8 Lut 2011, 17:54 »
nieco droga jak na tę serię...
druga rzecz - na pewno potrzebujesz dolny ciąg linki? Szkodnik sprzedawał górny...

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
« 8 Lut 2011, 18:43 »
To i ja się zapytam, bo przymierzam się do wymiany przerzutki - co byście mi polecili?
Z przodu 3 blaty 48-36(?)-26. Z tyłu kaseta osiem rzędów. Górny ciąg.

I jeszcze jedno pytanie - czym się różni top swing od down singa? Widzę różnicę w budowie, ale jaka jest różnica w użytkowaniu i która jest lepsza?
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 8 Lut 2011, 18:57 »
:roll:
Na moje to jeden pies i nigdy się tym nie gryzłem.  Poza tym że w górnej mniej brudzi się linka.
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline skolioza

« 8 Lut 2011, 21:17 »
Top Swing to konstrukcja powstała z myślą o mniejszych oporach ruchu pantografu, miększej sprężynie, a przez to nie wymagająca tak dużej siły kciuka (rapidfire) i nie będąca tak "twardą" w użyciu
W praktyce Top Swingi gorzej radzą sobie w błocie (częstokroć miękka sprężyna nie ma siły "ściągnąć zabłoconej przerzutki" ina małą koronkę), a przez konstrukcję w której osie obrotu pantografu są bliżej siebie niż w Down Swingu ten typ słynie z relatywnie szybkiego łapania sporych luzów

W przypadku koronek 46-36 myślę że nie powinno być problemu z dopasowaniem i ustawieniem dziewiątkowej przerzutki do ósemkowej korby (przy korbach 42 problem niestety występuje jak w opisałem powyżej)
Zmieniarki starsze (czyli te uchodzące za modele nie do zaje...nia) przeznaczone dla takich koronek (np XT M736, LX M561, DX M651) robione były z myślą o obsłudze 7 rzędów - mają nieco węższą odległość między prowadnicami wózka, co daje mniejszy margines na ustawienia w przypadku skrzywienia zębatki, korby, osi etc Przy prostym napędzie nie ma żadnego kłopotu z regulacją
Idealnie byłoby znaleźć przerzutkę XTRa M901 - ona była dedykowana dla 46T i 8s - ale jak taką znajdziesz to jej cena może zwalić z nóg  :wink:

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 8 Lut 2011, 21:29 »
A ja osobiście odradzam próby łączenia dziewiątkowej FD z napędem ośmiorzędowym...
Próbowałem, straciłem sporo czasu, jeszcze więcej nerwów i więcej tego błędu nie popełnię.

Aktualnie walczę z ustawieniem przedniej przerzutki w połączeniu z szosową klamkomanetką i efekty nie są zadawalające :/ Może ktoś wie cos na ten temat? Gdzie może być problem? Czy to też jest z góry skazane na "niekompatybilnośc"?
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum