Autor Wątek: Wymiana wielca amortyzowanego  (Przeczytany 4132 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Wymiana wielca amortyzowanego
« 13 Mar 2009, 11:20 »
W najbliższym czasie będę zmuszony wymienić widelec amortyzowany w moim rowerze.
Stary widelec ma skok ok. 80 mm (76mm)
Upatrzyłem sobie taki: http://www.rst.com.tw/first.asp ale niestety nie mogę nigdzie znaleźć takiego w wersji ze skokiem 80 mm więc się zastanawiam czy mogę założyć taki o skoku 100 mm? Jak wówczas będzie zachowywał się mój rower? Tzn. jak to wydłużenie widelca o 20 mm wpłynie na właściwości jezdne? Przy dotychczasowej geometrii jeździ mi się bardzo dobrze.
Może pożyczyć od kogoś widelec o takim skoku i wypróbować :roll:  A może ktoś z Was już to przerabiał?
Pozdr.
Marek
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Artur

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 13.02.2009
« 13 Mar 2009, 11:49 »
Wydłużenie przesunie geometrię w stronę "choppera", kąt główki ramy zwiększy się, rower będzie bardziej mułowaty, kierownica przybliży się i podniesie. Może wyjść źle, choć 2cm to niedużo. Sprawdź jeszcze całkowitą długość amortyzatora, bo skok niekoniecznie ją określa (np. RST M29 80mm ma taką samą długość jak Suntour 50mm).

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 13 Mar 2009, 15:26 »
jw.

a i tak najlepiej pozyczyc i sprawdzic jak to zmieni geometrie. a noz na lepsze  :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Artur

« 13 Mar 2009, 17:12 »
Napisałem że 2cm to niedużo ale jednak to dużo... Przypominam sobie jak jakiś czas jeździłem na oponie przedniej wyższej o jakiś 1cm od tylnej i podniesienie kierownicy było mocno odczuwalne i jeździło się trochę inaczej (gorzej). Swoją drogą to nawet kilkumilimetrowe różnice w ustawieniu/długości mostka/kierownicy/sztycy/siodełka dla mnie dają mocno zauważalny efekt...
Co do zbyt wosko ustawionej kierownicy to można z tym walczyć wyjmując podkładki pod mocowanie mostka na rurze sterowej (o ile jakieś są). Ale zmieniony kąt główki pozostanie.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 13 Mar 2009, 19:01 »
Cytat: "Artur"
Co do zbyt wosko ustawionej kierownicy to można z tym walczyć wyjmując podkładki pod mocowanie mostka na rurze sterowej (o ile jakieś są).
A jak nie ma to mostek na "-". Generalnie jak ja zmieniłem amorka i miałem dobre 4cm różnicy to nic specjalnego na "gorzej" nie odczułem.

« 13 Mar 2009, 19:19 »
rafalb, z jakiego skoku na jaki zmieniłeś amortyzator? Przy takiej dużej różnicy na prawdę nic się nie zmieniło w zachowaniu rowerka?
Przeglądając parametry i wymiary amortyzatorów zauważyłem, że przy wymianie jest okazja poeksperymentować z wysokością rury sterowej. Można jej nie obcinać od razu na wymiar taki jak poprzedniej ale zostawić dłuższą i zobaczyć jak się będzie jechało nieco bardziej wyprostowanym :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 13 Mar 2009, 19:46 »
Z 80mm na 100mm tylko jak Artur napisał nowy był wyższy w sumie o 40mm więc tyle mi się podniosło. Ja żadnej poważnej różnicy nie odczułem szczerze mówiąc...

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 13 Mar 2009, 20:10 »
Cytat: "rafalb"
nowy był wyższy w sumie o 40mm więc tyle mi się podniosło. Ja żadnej poważnej różnicy nie odczułem szczerze mówiąc...

Hmmm, ciekawe... a ja się tyle nawalczyłem o ramę z geometrią pod sztywny widelec... Mało tego, jeszcze jej nie mam! :o
A może trza było zwykłą pod amora brać, a potem sztywniaka wstawić? No, ale to już by było 7 cm. W dół ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

« 13 Mar 2009, 20:20 »
żadnej poważnej różnicy nie odczułem

To bardzo dla mnie pocieszająca informacja :D bo nowy RST First Air jest jednak znacznie lepszy od tego starego Rst Capa T6. Lżejszy o prawie 1 kg, z amortyzacją olejowo-powietrzną, tłumieniem olejowym i z blokadą skoku. Jak dla mnie to prawdziwy "skok" technologiczny :D i na dodatek nie tak bardzo drogi - znalazłem nawet za 615 zł  :D

Offline Artur

« 13 Mar 2009, 20:55 »
Cytat: "aard"

A może trza było zwykłą pod amora brać, a potem sztywniaka wstawić? No, ale to już by było 7 cm. W dół ;)

Niektórzy tak jeżdżą, i to poważni jeźdźcy. Niejaki Wiki który opisywał jak przejechał 100.000km jeździ na Unibike Viper (taki sam jak mój poprzedni ś.p. model) ze sztywniakiem, a oryginalnie amortyzator z 63mm skoku. Tyle że podobno Wiki jeździł maratony bez siodełka więc nie znaczy że tak uzyskana geometria jest wygodna :D.

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
« 14 Mar 2009, 01:03 »
Cytat: "Artur"
Tyle że podobno Wiki jeździł maratony bez siodełka więc nie znaczy że tak uzyskana geometria jest wygodna :D.

Nie maratony, Harpagan 35, z tego co kojarzę okolice stówki przejechał bez tego siodełka...

Offline Artur

« 14 Mar 2009, 08:10 »
Cytat: "rafalb"
Z 80mm na 100mm tylko jak Artur napisał nowy był wyższy w sumie o 40mm więc tyle mi się podniosło. Ja żadnej poważnej różnicy nie odczułem szczerze mówiąc...

Sądząc po zdjęciu z Twojego bloga kąt główki ramy jest bardzo mały. Rower nie skręca ociężale? Jak się jeździ po bardziej wymagającym terenie? Widać też, że uzyskałeś duży rozstaw kół. Czy to ma jakieś wady/zalety, nie wiem.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 14 Mar 2009, 08:39 »
Wg opisu producenta ta rama ma geometrię dostosowaną do amortyzatorów z dużym skokiem. Żadnych oporów przy skręcaniu nie stwierdziłem czy to w zwykłej jeździe czy to podczas trochę trudniejszych maratonów. Rozstaw kół? Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, u mnie faktycznie koło poszło do przodu, ale jak coś to jest miejsce na bidon pod ramą. :mrgreen:

Offline Artur

« 14 Mar 2009, 08:50 »
Fakt że seryjnie też sprzedają rowery o podobnych kątach i rozstawie kół, np. http://unibike.pl/expert.html

« 14 Mar 2009, 18:48 »
Porównując geometrię tego unibike'a experta i mojego roweru (wielkość 17,5"):  http://www.kellys-bicycles.com/index.php?module=catalog&cPath=1_71_84&pID=9136 widzę, że różnice są bardzo niewielkie. Jest więc nadzieja, że po zmianie na amortyzator o większym skoku też, tak jak Rafał, nie odczuję żadnej różnicy :roll:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum