Autor Wątek: "Bezpieczny" typ suportu do turystyki.  (Przeczytany 17519 razy)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
"Bezpieczny" typ suportu do turystyki.
« 25 Lip 2013, 20:12 »
Budując rower do dalekich wojaży wiele osób decyduje się na stalową ramę, sztywny widelec, koła 26 cali tak aby dało się to łatwo naprawić w słabo rozwiniętych krajach.
Jak w tym przypadku ma się sprawa suportu?
Ja nadal trzymam się suportu na kwadrat, jako najprostszego i najłatwiej dostępnego systemu.
Kiedyś w Maroku minął nas pickup z rowerzystą i rowerem na pace. Za dwie godziny spotkaliśmy tego chłopaka jadącego już na rowerze. Okazało się, że coś stało mu się z korbą, ale w najbliższym warsztacie naprawili mu to raz dwa.
Z drugiej strony jest to system już trochę przestarzały, ma swoje wady i coraz trudniej znaleźć dobre, lekkie korby na kwadrat. Zastanawiam się więc, czy rzeczywiście do turystyki warto wybierać kwadrat? Przy 30000 km zajechałem już 3 suporty, w tym Truvativa za 80 zł. Może nowsze systemy suportów są bardziej wytrzymałe?
Jakie jest wasze doświadczenie w tym temacie?
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Mam  BB-UN52 i od ładnych kilkuanstu tysięcy kkm działa. W sumie od nowości. Wcześniej miałem korbę na kwadrat i przy podobnym dystansie zużyłem 2 suporty Shimano, przyjął się jakiś tani, chyba czeski.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
A korzystał ktoś z was z supportów HT2 z wymiennymi łożyskami? Nie byłoby to całkiem wygodne rozwiązanie (jeśli łożyska są znormalizowane, to powinny być do kupienia nawet w zupełnie nierowerowym kraju)?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mateusz

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.06.2010
W calej Ameryce Poludniowej tylko w Boliwii nie widzialem supportow HT2. Mysle ze ich popularnosc szybko wzrasta. Nie wiem jak Afryka, pewnie gorzej. Trzeba emesa zapytac.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
A korzystał ktoś z was z supportów HT2 z wymiennymi łożyskami? Nie byłoby to całkiem wygodne rozwiązanie (jeśli łożyska są znormalizowane, to powinny być do kupienia nawet w zupełnie nierowerowym kraju)?
Różne firmy produkujące suporty stosują różne typy łożysk.Shimano np stosuje całkowicie nietypowe,w zasadzie nie do kupienia.Na suportach Shimano robiłem średnio od 4 do 7 tyś km.Niezależnie czy wysoki czy niski model.Ostatnio kupiłem suport Accenta,tylko dlatego,że posiada typowe łożyska.Fabryczne wyrzuciłem,bo posiadały luzy.Kupiłem łożyska SKF i czekam jak będzie z trwałością.Tylko nie licz,że typowe to kupisz w sklepie żelaznym za rogiem :).
Posiadając w zapasie łożyska,w terenie jak się postarasz to wymienisz łożyska nawet bez wykręcania misek z ramy.Potrzebny jakiś bolec,trzpień i kamień do wybicia łożyska.
Moim zdaniem w systemie HT2 nie do końca przemyślano uszczelnienie łożysk i w zamyśle ma być nastawiony na sport,wyczyn a nie do długodystansowej turystyki.
« Ostatnia zmiana: 26 Lip 2013, 10:33 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
używałem wielu Suportów Shimano na kwadrat - i generalnie żywotność jest IMO zadowalająca
Obecnie w dużej mierze używam suportów na kwadrat na łożyskach maszynowych z wymiennymi łożyskami - bardzo fajna opcja bo suport jest niemal wieczny
W FSA mam miski na standardowy klucz do suportów Shimano (obie alu oczywiście więc nie ma mowy o obrabiającym się plastiku), 3 łożyska maszynowe (2 od strony korby dla zwiększenia żywotności i sztywności układu) Do turystyki trzebaby celować w suport z osią cr-mo (ja wziąłem z tytanową ze wg na wagę)

Za ściągacz do korb o czym już kiedyś pisałem robi specjalnej konstrukcji śruba Midleburna - do ściągnięcia korby wystarczy imbus nr 6, nie ma ryzyka krzywego wkręcenia ściągacza i schrzanienie tym gwintu w korbie, nie trzeba brać specjalnego klucza

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Korzystałem. Suporty shitmano wytrzymują 10000km a "wymienne" accenty 5000km. Jak na wycieczce padły mi łożyska w accencie i robiłem parę km z chrupiącym wkładem suportu to kulki tak zmieliły całość, że wymiana łozysk nie wystarczyła i trzeba było wymienić cały suport. Kupiłem zatem nowy zestaw Accenta, wkręciłem i się okazało, że jest duuży luz. Oddałem na reklamację i w międzyczasie kupiłem shitmano. Reklamację Accentów po 2 tyg mi uznali.
Znajomi którzy wymieniają łozyska w HTII mówią, że jeden jeden suport (a właściwie uszczelki) jest w stanie przetrwać max 3 wymiany łożysk, które oczywiście zużywają się duzo szybciej niż oryginały... :/

Offline Mężczyzna Iras67

• Miasto: Dębica
  • Na forum od: 27.06.2013
SM-BB90 XTR do HT II kosztuje nico ponad 100zł i jest kompatybilne z korbami LX,XT . Po zużyciu tych które kupiłem z korbami LX zamierzam założyć właśnie takie i drugie wozić w zapasie.

Nie są, nowsze systemy są ZDECYDOWANIE mniej wytrzymałe. Wszystkie nowe systemy mają łożyska na zewnątrz mufy suportowej - a to ma duży wpływ na ich mniejszą żywotność, klasyczne, nawet tanie suporty na kwadrat biją je pod względem czasu pracy wyraźnie; mi właśnie padł wypasiony suport HT2 za 400zł, pociągnął może 2 razy dłużej niż zwyczajny Shimano za 80zł.
Możesz napisać który to dokładnie model, producent zarówno HT jak i na kwadrat?
Nie wiem jak mocny jest ten XTR .

Za to nowsze systemy są niewątpliwie wygodniejsze w obsłudze - zdejmowanie korby wymaga tylko imbusa, w korbie na kwadrat nierzadko były z tym problemy (zapieczone korby, zjechany gwint pod ściągacz itd.).
HT też wymaga klucza albo płaskiego oryginał shimano lub fajny pod żabkę nasadowy (tylko znacznie droższy) i plastikowy dociskacz korby .
edit. sry, myślałem że chodzi o łożyska...
« Ostatnia zmiana: 27 Lip 2013, 13:30 Iras67 »

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Przy 30000 km zajechałem już 3 suporty, w tym Truvativa za 80 zł. Może nowsze systemy suportów są bardziej wytrzymałe?

serio? nieźle.
Ja kupiłem używany rower który miał wg poprzedniego właściciela koło 5tys km na koncie, do tego sam przejechałem na tym suporcie już 25k km, i się kręci jak nowy...  Suport na kwadrat, nic specjalnego (Tien Hsin BB-7420ST)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Moze jeszcze zalezy jak sie kreci? Jak ktos robi srednio 90rpm to na pewno zajedzie suport duzo wolniej niz ten co wygniata na stojaco kazda gorke...

• Jestem, jaki jestem...
Przy suportach z zewnętrznymi łożyskami,łożyska nie padają ze zużycia,tylko przeważnie dużo prędzej ze względu na syf dostający się przez liche uszczelnienie.Przeważnie prędzej pada łożysko z lewej miski.Oczywiście są to tylko moje obserwacje.Wiele zależy gdzie rower się porusza.Ja poruszam się głównie terenem.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
Czytam Wasze wypowiedzi i zastanawiam się jaki mam suport w moim rowerze, który odkupiłem od znajomego. Na pewno jest na łożyskach maszynowych i na kwadrat. Przejechałem na nim 37 kkm i bodajże trzy korby alivio w tym czasie wymienione. Ostatnio pojawił się jakiś stukot, lecz nie miałem jeszcze czasu zidentyfikować co jest przyczyną. Nic zmieniać nie zamierzam korby alivio i kasety/łańcuchy deore 8rz całkowicie mi wystarczają i są stosunkowo tanie

Offline Mężczyzna Iras67

• Miasto: Dębica
  • Na forum od: 27.06.2013
Zastanawiam się nad tym o czym piszecie w przypadku HTII- jego  nieszczelności i szybszym łapaniu luzów... Może to szybsze zużycie wynika z tego że przed dokręcaniem ramienia imbusem 5mm niewystarczająco mocno dociśnięto je razem do misek tym dodatkowym plastikowym pokrętłem. Ono decyduje o luzie poprzecznym którego nie powinno być po dokręceniu ramion i szczelności układu w jakimś stopniu..

Offline Mężczyzna matwest

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.07.2010
Obecnie ujeżdżam zamiennik misek Shimano - Accent pod system HT2. Coś już zaczyna trzeszczeć (stosunkowo szybko może po ok 1500km, warunki asfaltowe przy dobrej pogodzie), więc jeśli przesmarowanie ośki nie pomoże (a często tam na styku lubi trzeszczeć, więc to nie muszą być padające łożyska - miałem tak przy Shimanowskich miskach), to będę się rozglądał za samymi łożyskami do misek, wtedy się wypowiem.
Do drugiego roweru udało mi się jakieś 2 lata temu kupić nowe korby Deore octalink 175mm i do tego solidny suport .Suporty octalink są do dostania, z korbami jest już bardzo słabo. A to IMHO było za dobre rozwiązanie - stosunkowo sztywne i duża żywotność - producent musiał coś z tym zrobić... Ta zabawa z HT2 przestaje mi się podobać i gdyby nie to, że przy kupnie misek Accenta dokupiłem dwie tarcze stalowe na zapas, to spróbowałbym systemu ISIS Trutativa.

• Jestem, jaki jestem...
Ciekawe, czy jest to jakaś alternatywa dla suportu Shimano w którym jak wiadomo uszczelnienie nie daje rady? Tutaj niby potrójne uszczelnienie.
http://www.bikestacja.pl/pl/suport-race-face-x-type-team-dh.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum