Autor Wątek: "Bezpieczny" typ suportu do turystyki.  (Przeczytany 17520 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Z tego co wiem to nie uszczelnienie suportu nie daje rady, tylko jest to wina braku uszczelnienia łożysk w suportach Shimano. Problem ten rozwiąże wymiana na jakikolwiek suport na znormalizowane łożyska, np. Accent lub Neco.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna irbis9

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 15.01.2012
można też przefrezować 1mm w suporcie shimano z 7mm na 8mm i wstawić kupne standardowe łożyska, koszt, jak mamy gdzie pogłębić miski, tylko łożysk

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Z tego co wiem to nie uszczelnienie suportu nie daje rady, tylko jest to wina braku uszczelnienia łożysk w suportach Shimano. Problem ten rozwiąże wymiana na jakikolwiek suport na znormalizowane łożyska, np. Accent lub Neco.
Nie jest to prawda, według założeń Shimano miska suportu posiada uszczelnienie.
Tworzy je zewnętrzna tuleja plastikowa wraz z wewnętrznym pierścieniem uszczelniającym łożysko. Niestety to uszczelnienie nie sprawdza się. Woda dosyć łatwo dostaje się do środka.

można też przefrezować 1mm w suporcie shimano z 7mm na 8mm i wstawić kupne standardowe łożyska, koszt, jak mamy gdzie pogłębić miski, tylko łożysk
Nawet nie ma potrzeby pogłębiania gniazda w misce, wystarczy delikatnie ściąć nożem, lub pilnikiem odsadzenie na plastikowej tulei. Wchodzi wtedy typowe katalogowe łożysko maszynowe. Tylko tak naprawdę nadal mamy praktycznie to samo, nieuszczelniony suport z krytym łożyskiem. Zamontowałem jesienią do misek Akcenta łożyska SKF kryte uszczelnieniem gumowym, same łożyska prawie w cenie suportu. Obecnie wyczuwam chrobotanie obu łożysk. Zima dała się we znaki. 
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Pojawiły się dosyć rzadko spotykane łożyska, w oryginalnej specyfikacji do HT II  do suportów Shimano:
http://allegro.pl/lozysko-6805-rd-hollowtec-ii-shimano-hii-25x37x6mm-i4288563497.html
Pasuje bez przerabiania. Czy się opłaca? Pozostawiam ocenie zainteresowanym. :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Marek_lbn

• Miasto: LUBLIN
  • Na forum od: 28.05.2013
Obecnie w dużej mierze używam suportów na kwadrat na łożyskach maszynowych z wymiennymi łożyskami - bardzo fajna opcja bo suport jest niemal wieczny
W FSA mam miski na standardowy klucz do suportów Shimano (obie alu oczywiście więc nie ma mowy o obrabiającym się plastiku), 3 łożyska maszynowe (2 od strony korby dla zwiększenia żywotności i sztywności układu) Do turystyki trzebaby celować w suport z osią cr-mo (ja wziąłem z tytanową ze wg na wagę)

Czy da się gdzieś jeszcze kupić suport z aluminiowymi miskami i drążoną osią CrMo lub tytanową?
Fuji Sportif 1,5 D, Accent Nordkapp.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum