Autor Wątek: Przewyższenia na gpsies  (Przeczytany 665 razy)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
Przewyższenia na gpsies
« 26 Lip 2013, 23:57 »
Hej,
Wróciliśmy tydzień temu ze słonecznej Norwegii. Chciałem poznać mniej-więcej ile udało się zrobić przewyższeń. Wyznaczyłem więc *przybliżoną* trasę na gpsies: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=ylydpqtqvzcmcfce (jako Rallarvegen musiałem ręcznie kilkanaście punktów wyklikać).
No i tu pojawił się problem, bo gpsies podaje jako całkowite wzniesienie terenu liczbę ponad 25000m. Czy to w ogóle możliwe? Co prawda było górzyście, płasko było tylko na początku i końcu wyprawy na wschodzie Norwegii, ale nie chce mi się wierzyć w wartość 25km..

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Przewyższenia na gpsies
« 27 Lip 2013, 01:45 »
Trasa jest wyliczana z pominięciem tuneli tj. górą a nie dołem. ;)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 27 Lip 2013, 11:38 »
Trasa jest wyliczana z pominięciem tuneli tj. górą a nie dołem. ;)
Cóż, znakomitą większość tuneli dało się objechać obok. Gdy na mapie była droga to starałem się nią poprowadzić trasę. Najdłuższy tunel którym jechaliśmy miał raptem półtora kilometra.
Jest mapa na której można to wyznaczyć bardziej dokładnie? Bikemap ma tę samą wadę do gpsies?
Poza tym te dane pochodzą z map z danymi DEM, a te mają różną dokładność, wielokrotnie zawodną, a w przypadku klikania po punktach (czyli krótkie odcinki po prostych, nie faktyczną drogą, więc przecinające np. zbocza obok drogi) - już w ogóle mizerną. Takie dane - to są czyste szacunki, realne przewyższenia pokaże licznik czy GPS z taką funkcją.
Hm, myślałem, że w przypadku części trasy składającej się po prostu z kilku połączonych odcinków profil będzie liczony tylko z uwzględnieniem końców tych odcinków (węzłów), a on rzeczywiście dodatkowo, jakoś dzieli sobie ten odcinki (innymi słowy myślałem, że trasa składająca się z jednego odcinka którego obydwa końca znajdują się na tej samej wysokości ma przewyższenie równe zero, a jest inaczej) 
Słyszałem, że GPS do wyznaczania wysokości słabo się nadaje.. Pomiar ciśnienia atmosferycznego do wyznaczania różnicy przewyższeń w licznikach rowerowych też każe mi sądzić, że jest to raczej mało dokładny sposób.. W jaki sposób Ty mierzysz przewyższenia podczas jazdy na rowerze?

Offline Mężczyzna voit

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Lip 2013, 13:34 »
Dosyć dokładnie liczy "Ride With GPS"
ridewithgps.com

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 27 Lip 2013, 17:54 »
Sam GPS liczy bardzo niedokladnie. Dokladnie liczy czujnik barometryczny wbudowany w niektore GPSy - np. w Garmina 500/800.

(podobnie zreszta jak predkosc - dlatego garminy pod rower ciagle korzystaja z licznika na kole - wynika to z niedokladnosci pomiaru)

Niestety ten ma podstawowa wade: jest bardzo wrazliwy na zmiany cisnienia. Dzisiaj zapauzowalem sobie licznik w sklepie i po pol godziny pokazywal ze wywindowalo mi rower o 50m w gore.

Tak naprawde to nie ma niezawodnej i dokladnej metody, chyba ze ktos bedzie wozil i rozstawial teodolit  :P

Z serwisow online rzeczywiscie najlepszy wydaje sie ridewithgps.com. Na 60km trasy ma rozrzut 10-15% w porownaniu do Garmina - niestety nie da rady sprawdzic czy to przypadkiem nie Garmin w stosunku do ridewithgps ;-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum